ZETApress

hírportál

Cukorbeteget az óvodába!

Vegyék fel a cukorbeteg gyerekeket óvodába! ? szeretné elérni az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amelynek céljaihoz számos ismert ember is csatlakozott a szervezet óbudai sajtótájékoztatóján. Magyarországon több mint ötezer cukorbeteg gyermek él, akik egész életükben inzulin injekciókra szorulnak ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

Ha egy diabéteszes gyermeket nem vesznek fel az óvodába, akkor az egyik szülő elveszítheti a munkáját, hiszen valakinek a gyerekkel otthon kell maradnia. Megállíthatatlanul emelkedik a cukorbeteg gyerekek száma világszerte, így Magyarországon is, aminek az okát pontosan nem ismerik a szakemberek ? hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óbudai sajtótájékoztatóján. Így a következő években nem lesz olyan óvoda, iskola, ahol a pedagógusok ne találkoznának érintett gyerekekkel. A fotókat Erdőháti Áron készítette. Rajtuk Ada, Kocsis Tibor, Pataki Zita, Jókuti András és Erős Antónia két cukorbeteg ovissal, Asztalos Zoéval és Pohl Dáviddal látható.

Ma Magyarországon sok esetben nem veszik fel a cukorbeteg gyerekeket az óvodába, mert a pedagógusok félnek az esetleges vészhelyzetektől, illetve nem tudják, hogy hogyan kell ellátni egy cukorbeteg kisgyereket. Ezért indította el diabétesz oktató programját az alapítvány Belevalók elnevezéssel pedagógusok számára, amellyel két év alatt szeretnék elérni az ország minden megyéjét. ? Felháborító, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyerekeket óvodába! ? dühöngött Ada, akivel együtt Pataki Zita, Kocsis Tibor és Jókuti András is részt vett az Egy Csepp Figyelem Alapítvány tegnapi tájékoztatóján, amelyen bemutatták a Belevalók-programot.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója elmondta, hogy pilot jelleggel már zajlik a program, és több száz óvónő vett részt az ingyenes továbbképzésen. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány úttörő munkát is felvállalt: megállapodást kötött az ELTE Tanító- és Óvóképző Karával, így a Belevalók óvodai továbbképző program az intézmény hivatalos képzési programjának része lett. A visszajelzések pozitívak, és az alapítvány a program ezüst fokozatú támogatójának, a Budapest Márka-díjat egy hete elnyert 77 Elektronikának, valamint az együttműködő és szakmai partnereknek a HARTMANN-RICO Kft-nek, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, a Magyar Diabetes Társaságnak, és az ELTE-nek köszönhetően ez a létszám két év alatt több ezerre bővül majd. A programot bárki támogathatja adója 1%-ával is, amit május 20-ig lehet még felajánlani.

A tájékoztatón bejelentették azt is, hogy az Alapítvány egyik legrégebbi partnere és támogatója, a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett és gyártott Dcont? vércukormérő készülékek a Hungarikum Bizottság döntése értelmében bekerültek a hungarikumok előszobájaként ismert Magyar Értéktárba. Az alapítvány idei programjai között bemutatták a már hagyományos Cseppont Patikahetet, amely május 19-én, hétfőn indul. Ennek keretében a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett 27%-os mérőeszköz akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával fémjelzett egycseppes patikákban. Támogatók: a Roche és a HARTMANN-RICO Hungária Kft.

Tavasztól őszig dübörög az Egyszer Élünk Körút, az Alapítvány ingyenes szűrőkörútja a legismertebb gasztro- és zenei fesztiválokon. A magyar kormánnyal nemrégiben közös stratégiai partnerséget kötő 77 Elektronikának és Roche-nak, valamint a HARTMANN-RICO Hungária Kft-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét. Idén immár harmadszor rendezik meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozott létre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével. Idén a zsűri bővül Jókuti András gasztro-bloggerrel és Vadon János rádiós műsorvezetővel.

A tavalyi nyertes a Nándori Cukrászda tortája, a Ribizlihabos almás-réteges volt, amelyet a tájékoztatón ismét megkóstolhattak a résztvevők. Idén is csak egészséges tortareceptekkel lehet nevezni, azaz fehér liszt, és cukor nélkül készült tortákkal, és idén is lesz háziverseny amatőröknek, házi-kuktáknak értékes nyereményekkel. És lesz Egy Csepp Világnap is, amelynek fellépői között szerepel majd a ByTheWay és Zséda is, a színpadon pedig Pataki Zita, Ada, Szellő István köszönti a vendégeket a 77 Elektronika jóvoltából az ingyenes családi egészségnapon, a SYMA Csarnokban november 16-án, vasárnap. Egyszer élünk, a cukorbetegség figyelmet követel!

Szóljon hozzá!