ZETApress

hírportál

KocsmaDent a férfiakért

Mentsük meg a férfiakat! Szájüregi betegségek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmünket Buda egyik legújabb és ? az egyik patinás hetilap szerint ? a főváros legjobb cseh sörmérőjében, a Mr&Mrs Colombo Étterem-sörözőben A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, mely jogosult az szja 1%-ának fogadására.

A program elindításának oka az, hogy manapság a szájüregi daganatos megbetegedések és halálozások a férfiak körében a képzeletbeli dobogón világelsőséget jelentenek Magyarország számára. Ha visszatekintünk az időben, láthatjuk, hogy az 1970-es és 1991-es évek közötti időszakban az e betegségben elhunyt férfiak száma drámai módon, ugrásszerűen megemelkedett. A 40-59 éves férfiak korosztályából 126 fő hunyt el, amíg 1999-re ez a szám 971-re emelkedett. Magyarországon jelenleg évente mintegy háromezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, amelyből megközelítőleg 1700 beteg hal meg, pedig a szájüregi tumor az egyik legkönnyebben felfedezhető és szűrhető daganatos betegség.

Mi az oka a szájüregi daganatok kialakulásának? ? Az okok a rossz szájhigiéné, a dohányzás, az alkoholfogyasztás mellett a súlyos ipari méreteket öltő kémiai környezetszennyezésen kívül a munkavédelem hiánya, a növényvédő vegyszerek széleskörű alkalmazása nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásához. Az a tény pedig, hogy a férfiak szájüregi daganatos halálozása mára már a fiatal- és középkorú férfiakat érinti leginkább, szociális és gazdasági okokra nyúlik vissza, és komoly családi tragédiához vezethet.

Milyen tünetei vannak a szájüregi rákbetegségeknek? ? Fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben. Fájdalmas, vagy fájdalmatlan fekély bárhol a szájban. Gyanús fehér, vagy vörös elszíneződés. Csomó, vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben vagy a torokban. Fájdalmas, nehézkes rágás, vagy nyelés. Zsibbadtságérzet bárhol a szájban, torokban. Ismeretlen eredetű vérzés.

Mit tehet a felelősségteljesen, tudatosan gondolkodó, az egészségére odafigyelő ember a szájüregi daganatos betegségek elkerülése érdekében? ? Az ajkakat, az ínyeket, a szájpadlást, a nyelvet és a nyelv alatti részeket is gondosan átnézve győződjünk meg arról, nincs-e fehér folt vagy fekélyszerű, esetleg szemölcshöz hasonló elváltozás, gyógyulni nem akaró afta, megvastagodott nyálkahártya a szájban. Amennyiben ilyet tapasztalunk, s az nem múlik el rövid időn belül, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza az elváltozást. A szájban lévő tumorok és daganatmegelőző állapotok időben felismerhetőek, és (a félévente esedékes fogorvosi vizsgálaton felfedezett szájüregi daganatok), és jól gyógyíthatók.

Miből áll a vizsgálat? ? A rendszeresen, évente kétszer fogorvoshoz járó páciensek automatikusan átesnek a szűrésen, és ezután semmi teendőjük nincsen, mint fenntartani a már jól megszokott, eredményes fogtisztítási mechanizmust. Ha viszont valakinél a fogorvos az ellenőrzés során elváltozást talál, annál a részletes vizsgálatok során garattükrözés, a daganatos sejteket kimutató érfestést, valamint fogászati röntgenfelvételeket készítenek az állkapcsokról és a fogakról. Általános gyakorlat a tüdőröntgen is, annak megállapítására, hogy az áttétek által oly gyakran megtámadott tüdőt érinti-e már a kialakult daganat. A vizsgálatokat a kezelőorvos belátása szerint a pontos stádium-meghatározás érdekében komputertomográfiás (CT) és magmágneses rezonanciás (MR) felvételek is kiegészíthetik.

Mi az orvosi szájzuhany és kiknek ajánlható? ? Az alapos fogorvosi vizsgálat és kezelés (pl. a fogkő eltávolítása) után, a szakember javallatára a szájzuhany rendszeres alkalmazása csökkentheti a kórokozók számát a fogágyban, ezzel jelentős javulást lehet elérni a kevésbé súlyos periodontális (pl. fogínygyulladást, fogínyvérzést okozó) fertőzésekkel szemben, ezen kívül a szájzuhany csökkentheti a fogínyvérzés és az ínygyulladás előfordulásának esélyét. Megfelelő fogorvosi vizsgálat után a kezelés kiegészítője lehet meglévő ínygyulladás, cukorbetegség, vagy periodontális problémák esetén, illetve ezek panaszainak megelőzésében is segíthet a szájzuhany.

Szóljon hozzá!