ZETApress

hírportál

Negyedéves májvédelem

UltrahangképÓvja máját: az ultrahang életet menthet! A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) kommunikációs kampánnyal hívja fel az alapellátásban gondozott érintettek és a családorvosok figyelmét a májrák időben történő felismerését szolgáló hasi ultrahang vizsgálatok jelentőségére a már diagnosztizált májbetegeknél.

A májzsugor okozta halálozásban Magyarország az elsők között van a WHO adatai alapján, évente kb. hat-nyolcezer magyar ember hal meg ebben a betegségben. A cirrhosis hepatis (májzsugorodás) visszafordíthatatlan állapot, és évente minden tízedik érintett betegnél májrák alakul ki ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

A májrák (hepatocellularis carcinoma) Magyarországon az összes daganat mintegy 1-2 százalékát teszi ki, évente öt-hatszáz új eset kerül felismerésre. A betegség leggyakrabban májcirrhosis talaján alakul ki, amit a hepatitis B és C vírusok, alkohol, anyagcserebetegségek és a nem alkoholos zsírmáj (steatohepatitis) okoz. A májrák időben történő diagnosztizálásával és kezelésével a betegek életkilátásai nagyban javíthatók. Mindazonáltal e betegség kialakulása és előrehaladása hosszú idő alatt történik, 10 év is eltelhet a májbetegség első jeleinek felismerése és a májrákká történő alakulás között. Ezért sok érintett beteg nem jelentkezik folyamatosan a hepatológiai ambulancián ? szakrendelésen ?, így őket a háziorvos kollégák gondozzák.

A tapasztalatok alapján az alapellátásban gondozott betegek esetében idővel sokszor elmarad a nemzetközi ajánlások szerinti, félévenkénti gyakoriságú hasi ultrahangvizsgálat. Márpedig ennek rendszeres és megfelelő időközönként történő elvégzése a kulcsa egy esetlegesen kialakuló májrák korai felismerésének. E probléma enyhítése érdekében a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete kommunikációs kampánnyal szeretné felhívni az alapellátásban gondozott érintettek és a háziorvosok figyelmét a félévente elvégzett hasi ultrahang vizsgálatok jelentőségére májcirrhosisos betegeknél.

A kampány 3 hónapja során ? 2014. II. negyedében, április-május-júniusban ? országosan több mint ezer háziorvosi rendelőben jelennek majd meg figyelemfelhívó plakátok az Az ultrahang életet menthet! szlogennel. Ezzel párhuzamosan, minden olyan háziorvoshoz, akinek a rendelőjében a kampány plakátja megjelenik az egyesület egy levelet is eljuttat, amiben felhívják figyelmet a problémára és a családorvos segítségét kérik a májrák kialakulásának időben történő felismeréséhez.

A VIMOR

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, rövid nevén a VIMOR 2003-ban alakult. Az Egyesület működése kiterjed az ország egész területére. Kiadásait tagdíjakból, valamint természetes- és jogi személyek adományaiból, pályázati lehetőségekből fedezi. Az alapítók célja ? mint neve is jelzi ? elsősorban a vírusfertőzés okozta májbetegségben szenvedők, de más, az egészséges életmód iránt érdeklődő állampolgárok informálódásának, felvilágosításának elősegítése és a betegek érdekeinek képviselete. Az egyesület feladatának tekinti azt is, hogy felvilágosítást adjon minden a betegségcsoporttal kapcsolatos egészségügyi, munkajogi, pszichológiai és egyéb témakörben felmerülő kérdésre meghívott szakértők felkérésével.

Szóljon hozzá!