ZETApress

hírportál

Duna parti gyógyvarázs

A K&H gyógyvarázs program 2013-ban ünnepli tízéves fennállását. Idén a zsűri 11 intézményt választott ki a húszmillió forintos pályázati támogatásra, amely 12 ezer beteg gyermek gyorsabb gyógyulását segíti ? tudtuk meg a Duna parti Székházban, a Lechner Ödön fasori délelőtti sajtótájékoztatón.

A jubileum alkalmából a K&H további ötmillió forintértékű különdíjat is felajánlott, amely májtranszplantációra váró csecsemők életének megmentésében segíthet. A K&H gyógyvarázs az elmúlt tíz évben összesen 257 intézményt juttatott hozzá több mint 476 millió forint értékű műszertámogatáshoz.

A K&H Csoport társadalmi felelősségvállalásának részeként immár egy évtizede kiemelt figyelemmel kezeljük a gyermekegészségügyet, amellyel hozzá kívánunk járulni, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. Idén 10. alkalommal hirdettük meg a K&H gyógyvarázs országos pályázatot, amelyre 89 intézmény küldte el jelentkezését. Ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a 11 nyertes ? egy budapesti és hét megyéből tíz vidéki ? gyermek-egészségügyi intézményt és mentőállomást. Közülük öten idén kaptak először támogatást a program keretében. A díjazottak összesen húszmillió forint értékű támogatásban részesülnek, az ebből vásárolt eszközökkel, berendezésekkel 12 ezer beteg gyermek pontosabb diagnosztizálásához, gyorsabb gyógyulásához, kezelési körülményeinek javításához járulhatunk hozzá ? mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A 2013-as pályázati évben a halmozottan sérült gyermekeket ellátó és segítő, valamint gyermekfogászati ellátást nyújtó intézmények pályázatai részesültek kiemelt figyelemben az elbírálás során. A nyertes pályázók közül két intézmény működik a gyermekfogászat területén, míg szintén ketten foglalkoznak halmozottan sérült gyermekekkel, A nyertesek között öt megye öt mentőállomása is megtalálható, az ország öt különböző régiójából ? mondta Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

A jubileum alkalmából a K&H további ötmillió forint értékű különdíjat is felajánlott. A támogatást a K&H gyógyvarázs zsűrijének döntése alapján a Májbeteg Gyermekekért Alapítvány kapta, amely májtranszplantációra szoruló csecsemők és családjai számára nyújt segítséget. ? Mindenhol szükség van segítségre, de a különdíj kapcsán olyan területet kerestünk, amely támogatás nélkül nem képes működni. A májtranszplantációra váró gyerekek műtétjét külföldön végzik, felkészítésük, gyógyításuk és utógondozásuk óriási teher a család számára, amelyet sok esetben nem is tudnak finanszírozni. A Májbeteg Gyermekekért Alapítvány támogatásával hozzájárulunk ahhoz, hogy életeket mentsünk meg ? fűzte hozzá Hendrich Scheerlinck.

A gyermekek májtranszplantációja a magyar egészségügy egyik nagy kihívása ? jelenleg hazánkban csak a felnőttek, és a nagyobb gyerekek kezelése megoldott. Ugyanakkor évente 6-8 csecsemő élete azon múlik, hogy a kizárólag külföldön elvégezhető transzplantációra kapnak-e esélyt. Tudjuk, hogy ez a heroikus beavatkozás nagy terhet ró a családokra, különösen akkor, amikor a donor a szülőpár egyike. Ez az esetek 80%-a. Hozzájárulásunkkal azt szeretnénk elérni, hogy anyagi problémák miatt egy csecsemő se essen el az életmentő májátültetés lehetőségétől ? mondta Dr. Szőnyi László, Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinikájának docense, a Májbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az idén díjazott hat intézmény: Budapest-Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kht. Gyermekfogászata; Debreceni Nagytemplomi Református Egyházközösség Immánuel Otthona; Egri Markot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet; Gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ; Komáromi Sellye János Kórház Gyermek-nőgyógyászati Szakrendelője és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekklinika Sebészeti Osztály Visszatérés Alapítványa. Az öt díjazott mentőállomás: Cegléd, Hajdúszoboszló, Szigetvár, Vásárosnamény és Zsadány.

A K&H gyógyvarázs programot a bank azért indította, hogy segítségével műszerbeszerzési lehetőséghez juttassa az ország gyermek-egészségügyi intézményeit, és így az orvosok pontos diagnosztika segítségével tudják meghozni okos döntéseiket. Az elmúlt évek során a program folyamatosan bővült; az országos pályázat mellett egyre több forrásból támogatta a K&H gyógyvarázs a kórházakat, mentőállomásokat, rendelőintézeteket. Ennek eredményeként az elmúlt tíz évben összesen 257 intézményt juttatott hozzá több mint 476 millió forint értékű műszertámogatáshoz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Májbetegek gyógyvarázsa | ZETApress

Szóljon hozzá!