ZETApress

hírportál

Fermentálj a hosszú életért!

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2025. október 11-én szombaton 10 órakor tartja az immunrendszerünk erősítéséért kiírt receptversenye: a Fermentálj a hosszú életért! díjátadó ünnepségét.

A kóstolóval összekötött díjátadó helye a MagNet Bank Székház a terézvárosi Andrássy út 98-ban. Fellép Dévai Nagy Kamilla a tanítványaival – tudatta B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke.

A kiírók harmadszor hirdették meg rendhagyó receptversenyüket, hiszen a mikrobiom egyensúlyának megőrzésében, így a betegségek megelőzésében is sokat segítenek a fermentált, élőflórás ételek, vagyis a gyógyító konyha. A remek receptek felülmúlták a zsűri várakozását, idei pályázóik Budapestről, Kunbaracsról, Szentendréről, Tatabányáról, Mezőkovácsházáról, Győrből, Miskolcról és még sok-sok vidéki városból küldték be receptjeiket. A pályázók között akad háziasszony, újságíró, dietetikus, táplálkozáskutató, egészségfejlesztő, olyan cégvezető, aki bélrendszeri betegségének kikúrálása után hivatalosan is a fermentálással foglakozik, de ügyvéd is. A magyar gasztrokultúrát örömükre floridai receptek is színesítik, ilyen például a fermentált citrom lila hagymával.

A nyertes receptek – rétes kovászolt lilakáposztával, rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf, fermentált harmónia (fermentált citrom, narancs, meggy, hal) fermentált szusi variáció, fermentált céklalében marinált tojás, lila édesburgonya saláta, nyers, fermentált tökfőzelék, újhagymás & gombás selyemkrém, fermentált fussili tészta, uborkahéj-menta ital, káposztás harcsa – bármelyik étterem menü-sorában helyet kaphatnának.

A díjátadón életre kelnek a győztes receptek, kóstolóikkal bemutatkoznak pályázóik, vagyis az egészséges, gyógyító konyha képviselői. A nyertesek abc-rendben: Erdélyi Krisztina, Fajkuczius Melinda, Fassang Noémi, dr. Kazsimérszki Alida, Marton Melinda, Péterfia Éva, Román Krisztina, Soós Viktória, Szekeres Lajosné, Veér Károly. A nyereményeket a zsűri tagjai – B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke; dr. Csicsor János vegyészmérnök, a Hymato Kft. képviselője; dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke; Horváth Szilárd, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője; Páncsity Ferenc EM Technológia szakértő és Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke – adják át.

Szóljon hozzá!