ZETApress

hírportál

100 napos kihívás

Több ezer egészségügyi dolgozó mozdult meg az országban, példátlan aktivitás kísérte az Országos Kórházi Egészségkihívás Programot! – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

23 millió percnyi mozgás, 3270 résztvevő, 195 ezer megmászott lépcsőfok és 590 ezer liter elfogyasztott víz – csupán néhány adat a Magyar Kórházszövetség által szervezett 100 nap az egészségedért! Országos Kórházi Egészségkihívás Program nemrég zárult eredményéből. 10 csapat 50 kórházi dolgozója vehette át a legjobbaknak járó elismeréseket Semmelweis-napon. A Belügyminisztérium által támogatott kezdeményezés Magyarországon először valósított meg ekkora szintű egészségfejlesztési akcióprogramot! A Bethesda Gyermekkórház 33 csapattal vett részt a kihívásban.

Az Országos Kórházi Egészségkihívás Program során megvalósuló kezdeményezés március 15-én startolt és 100 napon át tartott. Az egyedülálló, egész országra kiterjedő program nem titkolt célja volt, hogy felhívja a kórházi dolgozók egészségének fontosságára a figyelmet, és aktivitásaival ösztönözze őket a kis változásokkal járó egészséges életmódra. A program emellett kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra, valamint a táplálkozás, fizikai aktivitás, mentális egészség területekre is.

A kórházi dolgozók 5 fős csapatokban jelentkezhettek a programra, amelyben egyéni és csapat szinten kaptak egy-egy téma mentén felépített, heti rendszerességgel teljesítendő, az egészségüket támogató kihívásokat, feladatokat. Ezenkívül a regisztrációkor 7 témakörben meghirdetett állandó kihívásokban is részt vehettek. A heti feladatok teljesítését a program weboldalán tematikus cikkek, valamint egy, a sikerek, jó gyakorlatok megosztására szolgáló közösségi hírfolyam is segítette. Utóbbi arra is lehetőséget adott, hogy megismerjék egymást a résztvevők és erősítsék a hazai kórházak közötti kapcsolódást.

Rengeteg kihívással nézünk szembe nap mint nap a magyar kórházakban, ezek közül kiemelkedik az egészségügyi dolgozók magas mentális és fizikai egészségkockázata. Márpedig egészséges gyógyítók nélkül nem lehetséges a gyógyítás. Ezért is állt élére a Magyar Kórházszövetség az Országos Egészségkihívás szakmai megvalósításának ? ennél fontosabb üzenetünk nem is lehetne Semmelweis-napon! – hangsúlyozta dr. Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke a díjátadót követően.

A Magyar Kórházszövetség 2023 novemberétől indította el az Országos Kórházi Egészségfejlesztő Programot annak érdekében, hogy a magyarországi kórházakat ösztönözze az egészségfejlesztési tevekénység végzésére, fejlessze és támogassa a kórházi dolgozók egészségét, a kórházakat egészséget támogató szintérré formálja és elősegítse a lakossági- és betegedukációt. Ennek a programnak az egyik hangsúlyos eleme a most zárult 100 napos Országos Kórházi Egészségkihívás.

A feladatok összeállításánál fontos szempont volt, hogy jelentős munkaterhek mellett is teljesíthetőek legyenek, illetve a különböző korosztályba tartozó, eltérő kórházi munkát végző dolgozók adottságait/lehetőségeit is figyelembe vegyük. Szemléletformáló, közösségépítő, valamint a dolgozói jóllétet támogató kihívásokat terveztünk – részletezte a programot Rákosy-Vokó Zsuzsanna, a Bethesda Gyermekkórház prevenciós igazgatója, a program szakmai vezetője.

A kihívásban 71 intézményből 654 csapat 3270 kórházi dolgozóval vett részt. A regisztrált adatok alapján a kórházi dolgozók összesen 15.486.036 percet töltöttek mérsékelt-közepes intenzitású sporttevékenységgel, és 7.472.278 percnyi magas intenzitású sporttevékenységet végeztek. Egyéni kihívásként 2260 fő választotta a vízivást, 1112 fő a lépcsőzést, 745 fő a kerékpározást és 1987 fő a gyaloglást. 140 fő pedig azt vállalta, leszokik a dohányzásról, közülük kilencen valóban végleg fel is hagytak a káros szokásukkal.

A győztes csapatok:

01. Kék madár (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház)
02. Radium Girls (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház)
03. Majd holnap! (Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet)
04. FüredRe-HAB (Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház)
05. Trombocicák (Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet)
06. Mentavitál (Debreceni Egyetem Klinikai Központ)
07. VAC tyúkok (Bajai Szent Rókus Kórház)
08. 60-i krónikuSHOCK (Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet)
09. Pontgyilkosok (Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet)
10. Hatvani Csoda Csapat (Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet)

A győztes csapatok díjazását támogatta a PHOENIX Pharma Zrt. – Nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk és örömmel támogattuk a Magyar Kórházszövetség Egészségkihívás programját. A PHOENIX Pharma a hazai gyógyszerellátási rendszer meghatározó szereplőjeként felelősséget érez nemcsak a betegellátás fejlesztése, hanem a mentális és fizikai egészség megőrzésének támogatásában is. A program támogatásával szeretnénk elismerésünket és köszönetünket kifejezni a kórházi dolgozók áldozatos munkájáért – mondta Kaló Tamás, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!