ZETApress

hírportál

Semmelweis-nap a PTE-n

Egészségügyi dolgozókat tüntettek ki Pécsett Semmelweis-nap alkalmából. Semmelweis Ignác, az anyák megmentője 1818. július elsején született. Ez a nap a magyar egészségügy napja, amikor megemlékezünk az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáról. Fotóink PTE/Csortos Szabolcs felvételei.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ vezetése immár hagyományként Semmelweis-nap alkalmából kitüntetéseket adományozott azon dolgozói elismerésére, akik kiemelkedő munkájukkal, magas színvonalú tevékenységükkel a Klinikai Központnak jó hírnevet szereztek, az intézmény fejlődése, elismertsége érdekében elévülhetetlen érdemekkel rendelkeznek – tudatták sajtósaik.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ által szervezett Semmelweis-napi ünnepség keretében a Klinikai Központ 30 klinikai betegellátó egységének és az elmúlt időszakban integrált négy városi intézményének – Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház, Komlói Kórház, Mohácsi Kórház, Szigetvári Kórház – több mint ötezer munkatársa, valamint a területi védőnők közül az idei évben összesen 112 fő részesült különböző kitüntetésekben.

A résztvevőket köszöntötte: dr. Sebestyén Andor a Klinikai Központ elnöke, dr. Őri László a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, dr. Raffay Bálint az Országos Kórházi Főigazgatóság Főigazgatói Hivatalának vezetője, prof. dr. Bódis József a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke és prof. dr. Betlehem József a Pécsi Tudományegyetem általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese.

A ma délelőtt tartott ünnepség keretében dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke Pro Patiente-díjat adományozott sok éven át végzett, kiemelkedő gyógyító, diagnosztikai, megelőző és innovációs tevékenységéért prof. dr. Nyárády Józsefnek a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika emeritus professzorának, dr. Kasza Gábornak az Érsebészeti Klinika egyetemi adjunktusának és dr. Goják Ilonának a Szívgyógyászati Klinika klinikai főorvosának.

Az idei évben első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal köszöntötték a Klinikai Központ egyes klinikáinak és intézeteinek az előző Semmelweis-nap óta újonnan, vagy újra kinevezett vezetőit: dr. Hadzsiev Kinga egyetemi docenst, az Orvosi Genetikai Intézet igazgatóját, prof. dr. Jancsó Gábor egyetemi tanárt, az Érsebészeti Klinika igazgatóját, dr. Kádárné dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi docenst, a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatóját, prof. dr. Reuter Gábor egyetemi tanárt, az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet igazgatóját, dr. Szanyi István egyetemi docenst, a Fül- Orr- Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika igazgatóját, és prof. dr. Tényi Tamás egyetemi tanárt, az Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatóját.

A PTE Klinikai Központ elnöke Árpádházi Szent Erzsébet Emlékérmet adományozott Szabó Attiláné, a Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika ápolásszakmai igazgató-helyettese részére több mint három évtizeden át a betegellátás és az ápolástudomány területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért. Árpádházi Szent Erzsébet Emlékoklevelet vehetett át Holler Emese, a Sebészeti Klinika osztályvezető ápolója, Kapuvári Csabáné, az Onkoterápiás Intézet szakápolója és Sándorfi Zoltánné, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet diplomás ápolója.

Elnöki Dicséretben a Klinikai Központ 105 munkatársa részesült gyógyító, ápoló, gyógyítást és ápolást segítő, továbbá az egészségügyi munkavégzést támogató áldozatos, magas színvonalú munkája elismeréseként.

Szóljon hozzá!