ZETApress

hírportál

Fél-félmilliárdos eü-fejlesztés

Ötszáz-ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára ma a budai Szanatórium utcában.

Hankó Balázs elmondta, hogy a magyar orvosegyetemek és a magyar orvosképzés azért világhírű és világszínvonalú, mert az oktatás, a kutatás és a betegellátás hármas egységében működik. Mind a felsőoktatási képzés, mind az innovációs kutatás átalakításának kulcspontja, hogy a gyakorlatot ültessük a képzés és a kutatás fókuszába. Az egészségügyben és a rehabilitációban is egyre jelentősebbek azok az innovációk, amelyek a betegek minél hamurabbi és teljes gyógyulását biztosítják, ennek csúcsa a robotasszisztált rehabilitációs laborok kialakítása. A kormány azt szeretné, hogy mind a négy orvosegyetemen ugyanaz a technológia, technika álljon a betegek és az őket ellátó orvosok, szakdolgozók rendelkezésére.

Az államtitkár kitért arra, hogy a brüsszeli abnormalitás újabb szintet lépett akkor, amikor az egyetemeket sújtó, diszkriminatív, jogalapot nélkülöző uniós forrásokból való kizárása már nemcsak a diákokat és a kutatási programokat érintette, hanem az ilyen eszközök beszerzési tilalmára is kiterjedt. Ezért hozta létre a kormány az Önerő Alapot, amely ezeknek a kutatási eszközfejlesztéseknek biztosít hátteret; eddig 14 egyetem 56 projektje kapott támogatást. Most a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem jut 500-500 millió forinthoz robotasszisztált rehabilitációs eszközök beszerzésére. A kormány a magyar nemzet, a magyar betegek, a magyar fiatalok érdekében tesz mindent – hangoztatta Hankó Balázs.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta, hogy a támogatással megújulhat az egyetem mozgásszervi rehabilitációs eszközparkja, hiszen nemcsak a gyógyításban van ennek szerepe, de az oktatásban, a szakdolgozók képzésében is nagy előrelépést jelent.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke elmondta, hogy ezek az új, csúcstechnológiát képviselő eszközök lerövidíthetik a nem egyszer hosszadalmas rehabilitációs időt, növelik a terápia hatékonyságát. Ezen kívül nagy szerepük lesz a képzés, továbbképzés területén, hiszen a hallgatók már a legmodernebb technológiával ismerkednek meg.

Cserháti Péter, a sajtótájékoztatónak helyet adó Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója arról beszélt, hogy a rehabilitációs ellátásban is egyre inkább megjelenik a fejlett technológia. Korábban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetként, jelenleg a Semmelweis Egyetem klinikájaként működő XII. kerületi centrumban három éve vált lehetővé a robotasszisztált eszközök telepítése. A fejlesztéseknek és a mostani támogatásnak köszönhetően Magyarország minden régiójában hozzáférnek a rászorulók a rehabilitációs ellátás legmagasabb szintjéhez, ami tovább-lépést jelent a rehabilitációs programban – emelte ki a klinikaigazgató.

A sajtótájékoztatón Fazekas Gábor, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense, az OORI korábbi osztályvezető főorvosa is jelen volt. Fotóinkon a Motek cég által gyártott C-Mill nevű, alsó-végtagi interaktív, számítógép által támogatott terápiás tréningeszközzel és a Tyromotion cég által gyártott Amadeo nevű robot által támogatott ujj-kéz rehabilitációjára szolgáló tréningeszközzel végzett kezelések láthatók.

Szóljon hozzá!