ZETApress

hírportál

Elmennek az irániak

Holnap 11 korábban a kórházban rendbontó iráninak kell elhagyni az országot – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a délelőtti online sajtótájékoztatón, melyet az M1 Hírcsatornán láthattunk.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, holnap 11 iráni hagyja el hazánkat: 8 ember önként, 3 a hatóságok kíséretében. További 3 iráni később hagyja el az országot. Ők voltak azok, akik korábban a Szent László Kórházban a járványügyi elzárással kapcsolatos szabályszegéseket elkövették. Az alezredes arról is beszámolt, hogy tegnap a Ferihegyi Repülőtéren egy magyar állampolgárral szemben intézkedtek a rendőrök, aki – bár hatósági házi karanténban kellett volna lennie – megkísérelte repülővel elhagyni Budapestet. Kiléptetését megtagadták, ismét elrendelték hatósági házi karanténját – ismertette.

Több a gyógyult, mint az elhunyt

1579 fertőzöttből 192 gyógyult meg és 134 elhunyt. 13.360-en vannak házi karanténban és 37.326 mintavétel történt. Elindult országszerte az idős-otthonok ellenőrzése, a Pesti úti intézményben még tart a vizsgálat – közölte az országos tisztifőorvos a délelőtti sajtótájékoztatón. Dr. Müller Cecília elmondta: az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg.

Kiemelten figyelnek azokra a helyekre, ahol probléma van, ott a járványügyi szakértők jelen vannak, a Pesti úti idős-otthon is kiemelt figyelmet kap – hangsúlyozta a főorvosnő kiemelve: több vidéki és fővárosi idős-otthonban is felütötte a fejét a koronavírus. Beszámolt arról is, hogy országszerte hetek óta több ütemben zajlik a kórházak felkészítése. A kórházak ágykapacitását azért kell hét végéig a 60%-os ágyszám helyett 50%-ra – 30 ezerre – bővíteni, mert fel kell készülnünk a tömeges megbetegedésekre! – ismertette hozzátéve, hogy megyén belül a kórházak egymásközt oszthatják fel a kapacitást.

Szóljon hozzá!