ZETApress

hírportál

Amgen a vírus ellen

Támogatás, tudomány, távoktatás – komplex segítség Covid-19 járvány idején. 12,5 millió dollár anyagi támogatás, a koronavírus terápia és oltás fejlesztése, a kollégák önkéntes munkája, és virtuális laboratórium távoktatáshoz: az Amgen több oldalról is segít a koronavírus járvány idején.

A koronavírus járvány korábban elképzelhetetlen kihívások sorozata elé állítja nem csak az egészségügyi ellátórendszert és a megoldást kereső kutatókat, de az egyéneket, a társadalmat, az oktatást és a gazdaságot egyaránt. Ebben a különleges helyzetben társadalmi összefogásra van szükség! – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Támogatás

Az Amgen Alapítvány (Amgen Foundation) világszerte összesen 12,5 millió dollárral támogatja a koronavírus elleni erőfeszítéseket. A támogatást elsősorban a helyi sürgősségi ellátásban dolgozó szervezetek kritikus igényeinek kielégítésére, valamint a betegellátást segítő szervezetek saját erőfeszítéseinek támogatására szánják. Magyarországon az Amgen Kft. nyújtott gyors támogatást a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók alapítványain keresztül.

A járvány a közösségeket és az egyéneket egyaránt érinti, így a vállalat ösztönözni és támogatni kívánja a munkatársai egyéni felelősségvállalását is. Ezért Amgen dollár a dollárra néven a vállalat belső adománygyűjtést is szervez, melynek során minden, a munkatársak által adományozott összeget, ugyanakkora összeggel egészít ki az Amgen Foundation világszerte.

Mivel a világ egyik vezető biotechnológiai gyógyszeripari vállalatáról van szó, így a munkatársak egy része egészségügyi végzettséggel bír, ezért az Amgen lehetővé tette a munkavállalóinak az önkéntes munkavégzést a sürgősségi és az alap betegellátásban Magyarországon is, ezzel is segítve a járvány miatt sokszor túlterhelt egészségügyi személyzet helyzetét.

Tudomány

A vírus elleni küzdelem természetesen nemcsak az egészségügyi ellátórendszerben folyik, hanem a fejlesztő laboratóriumokban is – a hatásos gyógyszer és oltás kifejlesztéséért. Az Amgen az Adaptive Biotechnologies-el együttműködésben keresi és fejleszti a SARS-CoV-2-t célzó humán neutralizáló antitestet (fully human neutralizing antibodies), ami potenciálisan gyógyító vagy megelőző kezelése lehet a COVID-19 fertőzésnek.

A neutralizáló antitestek azzal védik meg az egészséges sejteket, hogy megzavarják a sejtet megszállni akaró inváziós vírus biológiai működését. Ezért ezek az antitestek mind a már megfertőzöttek terápiájában, mind a potenciális rizikócsoportba tartozók (pl. egészségügyi dolgozók) megelőző védelmében szerepet kaphatnak.

E kölcsönösen exkluzív munkában jól kiegészíti egymást az Adaptive Biotechnologies vírussemlegesítő antitestek azonosítására szolgáló egyedülálló immunterápiás platformja, és az Amgen új immunológiai és antitest terápiák kifejlesztésében szerzett tapasztalata.

Mindezeken túl a vállalat egy további egyedülálló tudományos lehetőséget is kínál a világ egészségügyi szakembereinek. A deCODE az Amgen leányvállalata, a világon eddig egyedülálló módon lehetőséget kapott arra, hogy a teljes izlandi népesség genetikai állományát feltérképezze, és abban bonyolult megbetegedések összetett genetikai hátterét kutassa. E munka számos hasznos eredménnyel járt már eddig is (mint például szív-és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszercsoport), most azonban Izland tökéletes lehetőséget ad ahhoz, hogy a COVID-19, és annak egyes genetikai altípusainak populációban történő korai terjedéséről, a mutációkról, és az egyes intézkedések pontos, genetikai szinten mérhető és ellenőrizhető hatásáról képet alkothassunk.

Távoktatás

Az Amgen Alapítvány új, ingyenes távoktatási rendszerrel támogatja a világ karanténban lévő tanulóit. A LabXchange nevű szabadon használható online tudományos edukációs platformot az Alapítvány a Harvard Egyetemmel közösen fejlesztette ki. Célja az oktatási akadályok megszüntetése személyre szabott virtuális oktatással. A platform személyre szabott tartalmakat, virtuális laborgyakorlatokat, és kiváló közösségépítő lehetőséget kínál a felhasználóinak.

A LabXchange-t úgy tervezték meg, hogy kiegyenlítse a tanulók közötti ismeretszintbeli különbségeket és egyben mindenki tudományos műveltségét javítsa. Az online eszköz fő funkciói a szabad hozzáférés világklasszis színvonalú oktatási anyagokhoz, videókhoz, interaktív szimulációkhoz és felmérésekhez, a tanárok támogatása kreatív tananyagok elkészítésében a különféle oktatási modulok mixelésével és párosításával, valamint a tanárok akár globális szintű együttműködésének támogatása.

A Harvard Egyetem által kifejlesztett virtuális laborgyakorlatokkal a molekuláris és sejtbiológia kulcstechnikái, mint például a CRISP génmódosító eljárás is megismerhető. Mindezzel a diákok a tudományos metódusok széles skáláját ismerhetik meg, és elsajátíthatják a valódi élet problémáinak megoldásához szükséges tudományos éleslátást.

Az Amgen

Az Amgen a biotechnológiai ipar vezető humán gyógyászati vállalata, amely idén immár 40 éve fordítja a tudományos felfedezések és innováció nyújtotta lehetőségeket az orvoslás fejlődésének előmozdítására.

Az Amgen Alapítvány

Az Amgen Foundation célja a tudományos oktatás fejlesztésével, hogy lelkesítse a jövő generáció kutatóit, felfedezőit és hogy segítse azon közösségek fejlődését, ahol az Amgen munkatársai élnek és dolgoznak. Mostanáig az Amgen Foundation több mint 350 millió dollárral támogatott helyi, regionális, valamint nemzetközi non-profit szervezeteket, amelyek valamely innovatív módon hatnak a társadalomra. Az Amgen Foundation közel viszi a jövő generáció ifjú tudósaihoz a felfedezés izgalmát számos jeles program, köztük az Amgen Scholars, Amgen Biotech Experience és az Amgen Teach programok révén.

Szóljon hozzá!