ZETApress

hírportál

Maradjunk otthon!

Meghalt két 80 év feletti idős beteg, és 733-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – írta reggel a Koronavírus portál. Újabb 55 honfitársunknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, de a gyógyultak száma is 66-ra emelkedett.

Az oldal adatai szerint a betegségbe mostanáig 34-en haltak bele, jelenleg 13.435-en vannak hatósági házi karanténban, a mintavételek száma 21.250. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Továbbra is Budapesten (313) és Pest megyében (142) van a legtöbb fertőzött, ezt követi Győr-Moson-Sopron megye (34), Csongrád (30) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (28) megye. Az ország keleti felében több megyében tíznél is kevesebb: Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 8-8, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 7, Heves megyében 3 fertőzött van. Utóbbiban a legkevesebb a fertőzött az országban.

Szóljon hozzá!