ZETApress

hírportál

Újra bevetésen a kommandó!

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság és a Vígszínház társulatának bevonásával folytatódik a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Artherosclerosis Társaság Tiszta Szívvel című programjának lakossági felvilágosító kampánya. Ennek során a Tiszta Szívvel Kommandó csapata hetente más nagyváros bevásárlóközpontjában hívja fel a figyelmet a magas koleszterinszint veszélyeire, és az orvos-beteg együttműködés jelentőségére.

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság ?Tiszta Szívvel? című programjának hosszú távú célja a beteg-együttműködés javítása, ezáltal a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése, vagyis a betegek túlélési esélyeinek javítása.

A Tiszta Szívvel Program

Orvosi megfigyelések és vizsgálatok szerint a betegek a koleszterinszint kitűzött célértékének elérése után abbahagyják a gyógyszerek szedését, pedig a jótékony hatások és a sikeres megelőzés csak hosszú távon, az orvos és a beteg szoros együttműködésével, a célértékek folyamatos megtartásával valósulhat meg. A tavaly ősszel indított program egyik fő célja éppen ezért a betegek edukációja, tehát a szív- és érrendszeri betegségek helyes megelőzésével és kezelésével kapcsolatos információ átadása.

Eddigi eredmények

Feltétlenül a kezdeményezés pozitív szakmai visszhangját jelzi, hogy tavaly novemberi indulása óta már 640 orvos csatlakozott a Tiszta Szívvel Programhoz. Ők már el is kezdték a magas vagy emelkedett koleszterinszinttel rendelkező betegek bevonását a kapcsolódó klinikai vizsgálatba, az érintettek állapotának felmérését, illetve az egyedi felvilágosító, oktató betegcsomag kiosztását az érintetteknek.

A tavalyi karácsonyi vásárt megelőzően a lakossági felvilágosítás is elkezdődött. A ?Tiszta Szívvel Kommandó? névre keresztelt szűrőcsapat budapesti bevásárló-központokban hívta fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeire.

Összesen hat helyszínen közel négyezer fő volt kíváncsi a vérnyomás-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúly értékeire. A mérések során kiderült, hogy sokan most mérették meg életükben először a koleszterinszintjüket, és nagyon szívesen fogadták a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével kapcsolatos felvilágosítást is. A kedvező fogadtatásnak és a felmerült igényeknek köszönhetően a felvilágosító kampány az idén még nagyobb intenzitással folytatódik.

Bevetés a lánglovagoknál és a színészeknél

A figyelemfelhívás érdekében az orvos-szakmai társaságok segítségül hívták a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Észak-pesti Tűzmegelőzési Régió Parancsnokságát és a Vígszínház társulatát, a lánglovagok és a színészek pedig készségesen alávetették magukat a ?Tiszta Szívvel Kommandó? megfelelő szűrővizsgálatainak, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek súlyosságára.

A tűzoltók és a színészek ?megmérettetése? után a ?Tiszta Szívvel Kommandó? csapata útnak indul, hogy minden szombaton más-más nagyvárosban hívja fel a figyelmet a magas koleszterinszint veszélyeire. A helyi bevásárlóközpontokban délelőtt 10 óra és este 6 óra között várják az érdeklődőket, ahol ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúly méréseket végeznek, illetve tájékoztató kiadvánnyal látják el az érintetteket.

A Tiszta Szívvel Kommandó akcióinak időpontjai és helyszínei:

Március 10. Debrecen Pláza, március 17. Győr Pláza, március 24. Balaton Pláza Veszprém, március 31. Szolnok Pláza, április 7. Malom Bevásárlóközpont Kecskemét, április 14. Szeged Pláza, április 21. Pécs Pláza és április 28. Nyír Pláza.

További lépések

A lakossági szűrések mellett a ?Tiszta Szívvel? Program idén egy további elemmel bővül. A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Artheroschlerosis Társaság pályázatot hirdet beteg- és civil szervezetek számára, amelyen felvilágosító előadásokra és ingyenes szűrésekre pályázhatnak az érdeklődő szervezetek. A beérkezett pályázatokat a két Társaság közösen bírálja el, és május-június hónapokban összesen tíz szervezetnek nyújt lehetőséget az ingyenes felvilágosító nap szervezésére.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bevetés a tűzoltóknál

Szóljon hozzá!