ZETApress

hírportál

Bevetés a tűzoltóknál

A múlt heti sikeres vígszínházi akció után ma a Fővárosi Tűzoltósághoz indult bevetésre a ?Tiszta Szívvel Kommandó?szűrőcsapata. Az Észak-pesti Tűzmegelőzési Régió Parancsnokságán mérték a lánglovagok vérnyomását, koleszterinszintjét, haskörfogatát és testsúlyát.

A tiszta szívvel program

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság tavaly ősszel indította el ?Tiszta Szívvel? című programját. A kezdeményezés célja a beteg-együttműködés javítása, ezáltal a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése, vagyis a betegek túlélési esélyeinek javítása.

Az országosan működő programban különösen nagy hangsúlyt fektetnek a lakossági felvilágosításra, amelynek eszköze a ?Tiszta Szívvel Kommandó? névre keresztelt szűrőcsapat. Az egészségügyi szakszemélyzetből álló ?Kommandó? tagjai szív- és érrendszeri szűrésekkel és helyszíni tanácsadással irányítja rá a figyelmet a magas koleszterinszint veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire.

Megmérettek a színészek

Múlt hét szerdán ? mint erről beszámoltunk ? a Vígszínház társulatánál járt a ?Tiszta Szívvel Program? szűrőcsapata, ahol a Cseresznyéskert című darab próbája előtt mérték meg a színészek vérnyomását, koleszterinszintjét, haskörfogatát és testsúlyát.

A közel 30 mérés során nem tapasztaltak kiugró értékeket a Kommandó tagjai, mindössze Eszenyi Enikő színésznő 5 és fél kilogrammos próbaruhája okozott némi fejtörést a testsúly kiszámításánál. A Vígszínház ügyvezető igazgatója, Mádi Zoltán illetve Marton László igazgató-főrendező is ?vérét adta? a közös ügyért. Az esemény házigazdája és egyben a ?Tiszta Szívvel Program? koordinátora, Dr. Pados Gyula helyszíni konzultációval segítette a színtársulat egészségügyi felvilágosítását.

Bevetésen a lánglovagoknál

A színészek után a mai napon a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Észak-pesti Tűzmegelőzési Régiójának ?lánglovagjaihoz? indult bevetésre a ?Tiszta Szívvel Kommandó?, és a riasztások szüneteiben nyújtottak felvilágosítást a szív- és érrendszeri betegségekkel és szövődményeikkel kapcsolatban.

Regionális akció

A tűzoltók és a színészek ?megmérettetése? után a ?Tiszta Szívvel Kommandó? csapata útnak indul, hogy minden szombaton más-más nagyvárosban hívja fel a figyelmet a magas koleszterinszint veszélyeire. A helyi bevásárlóközpontokban délelőtt 10 óra és este 18 óra között várják az érdeklődőket, ahol ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúly méréseket végeznek, illetve tájékoztató kiadvánnyal látják el az érintetteket.

Szóljon hozzá!