ZETApress

hírportál

Emberek és határok

Határőrök a vonaton ? 6.

A horvát férfi egy tív évvel ezelőtti novemberi szerda délelőtt érkezett Kelebiába Szabadkáról az expresszvonaton. Az útlevélkezelő nem találta megfelelőnek okmányait, ezért leszállította a vonatról. Többféle lehetőség adódott a magyar határőrök előtt. A legegyszerűbb, ha a következő vonatra felültetik Szabadka felé. A 12 kilométeres távolságot tíz perc alatt befutja a vonat, s a jókora sebesség miatt nem érdemes leugrani róla.

Egy másik verzió értelmében közösségi szállón lehet elhelyezni. Ez több tíz kilométerre van, így oda a szálló kocsijával kellene elszállítani. Ha a vonatról leszállított személy körözött bűnöző, vagy egyéb rendőrségi ügye van, a rendőrségnek kell átadni. Akkor azok küldenek érte kocsit. A legmegfelelőbb módszer kiválasztása előtt viszont mindenképp meg kell hallgatni a delikvenst, alaposan ki kell vizsgálni az ügyét.

Most is ez történt. A történet így hamar kikerekedett. A leszállított férfi Ausztriából Magyarországon keresztül utazott haza Horvátországba. Nem tudni, miért akart kerülővel hazatérni. Miért akarta útba ejteni Jugoszláviát? Jugoszláv útlevéllel ki is lépett Kelebiánál, s a szabadkai határőr már be is léptette. Utazhatott volna tovább, de a ruha- és csomagátvizsgálás során előkerült egy horvát útlevél is. Ebből kiderült, hogy gazdája horvát állampolgár és otthon hadköteles. A jugoszlávoknak ilyen ember nem kell, ők az ilyet nem engedik földjükre lépni, ezért a következő vonattal visszatoloncolták Magyarországra. Az átlépéshez használt jugoszláv útlevelét elkobozták, csak a horvátot hagyták nála.

A magyar határőr a horvát útlevéllel nem engedhette be, ezért szállította le a vonatról. Ha a jugoszláv útlevélkezelő nem kobozza el a másik útlevelet, azzal nyugodtan visszajöhetett volna, annak hiányában viszont nem léptethették be. Szabó Zoltán határőr főhadnagy az állomási őrs parancsnoka előbb vissza akarta fordítani, majd telefonon konzultált tompai felettesével. Tudták, hogy a jugoszlávok újra visszaküldenek Szabadkáról a férfit, így nem tették fel a kifelé menő vonatra. Útjára engedték, de lelkére kötötték, hogy a Dunántúlon, Gyékényesnél lépje át a magyar-horvát határt. Kérdés csak az, hogyan jut el odáig, mert állítása szerint semmi pénz nincs nála.

A főhadnagy úr elmondta, hogy az ilyen visszaküldéseknek nincs különösebb értelme. A szabadkai határőrök sem engedik be a vitás helyzetekben az utasokat, s ők is visszafordítják magyar földre. Mivel a magyaroknak sem kell, ők is visszafordítják még egyszer. Előfordult, hogy négyszer-ötször is megtette, az utat egy nigériai állampolgár a két határállomás között, mire a magyarok megszánták, s a közösségi szállóra vitték. Ott aztán volt idő nyugodtan kivizsgálni az ügyét, meghozni a döntést, s ennek értelmében rendezni az utas további sorsát. Mint kiderült, az amerikai útlevelét Isztambulban vette, de silány hamisítvány volt.

Tompán és a hozzá tartozó Kelebián nagyon sok az elfogás, zömmel közokirat-hamisítás bűntette és tiltott határsértés miatt Ez utóbbi szabálysértési kategória, míg az előbb említett bűncselekmény útlevél-hamisítást jelent Az útlevélkezelők valamennyien hivatásos határőrök ? sorállomány már rég lecserélődött ?, könnyen kiszúrják a profi hamisítványt is. Együttműködnek a vám-és pénzügyőrökkel is, őket tegnap mutattunk be.

A hamis okmányok zömmel fénymásolóval készülnek odakinn. 300-1500 márka között van a hamis osztrák, német, svájci, francia vízum. Magyarországot a délről jövők inkább tranzit országnak szánják, a fenti helyekre szeretnének továbbutazni. A kelebiaiaknak hála, még a tranzitálás örömeit sem engedjük meg nekik. Sokkal rosszabb lenne számunkra, ha az osztrák sógorok küldenek vissza a hamis vízummal kiutazókat, mert akkor nekünk kéne átutaztatni az országon. Kelebián elfogva csak a következő kifelé menő vonatra kell felpakolni a vízumhamisítót.

Tompán és Kelebián négy kutyás határőr teljesít szolgálatot. Ők a kábítószert keresik a vonatokon, buszokon, kamionokon. A kutyák nagyon szelídek, az utasok is megsimogathatják őket, de ha kábítószert éreznek, extázisba jönnek, kaparnak. Hetente edzésjelleggel a kutyavezetők is rejtenek el nekik kábítószert, ki ne jöjjenek a gyakorlatból, s legyen az állatoknak rendszeres sikerélményük. Előfordult olyan eset is, hogy fehér port találtak a kutatók, s vélték kábítószernek. A kutya nyugodt maradt, nem kapart. Ezután ismerték fel, hogy gipsz van a csomagban. Az egyik kutyás dugta el, hogy megviccelje kollégáit. Nem bántották, jót nevettek a dolgon.

Nagyon jó az őrs kapcsolata a vasutasokkal. Rendszeresen jelzik, ha idegen van az állomás területén, vagy környékén. Sajnos, a szomszéd országból átjáró vasutasokért senki nem merné tűzbe tenni a kezét Nemrég az embargót megsértve akartak élelmiszert, játékokat kicsempészni. A gépmenetben átjövő mozdony állt meg rendszeresen az állomás előtt, s személykocsikból pakolták rá az árut. Jött a füles, s a HFK illetékeseivel együtt figyelőszolgálatba kezdtek a kelebiaiak. Sikerült tetten érni a csapatot, elkobozni az árut. Kiutasították őket az országból, s megtiltották nekik, hogy vasutasként visszajárjanak. Lehet, hogy azóta más országból viszik be a holmit?

Szóljon hozzá!