ZETApress

hírportál

Rejtett előny Alexandránál

Az Alexandra Kiadó újdonsága egy igen érdekes dokumentumregény egy magyar feltalálóról és kerékpár-versenyzőről, akinek találmánya, a kerékpárokba rejthető elektromos motor bizarr karriert futott be a sportágban ? tudatta Pál András marketingmenedzser.

Sokan máig tagadják a létezését, megint mások pedig csakis ennek tudják be azt, hogy hogyan lehettek képesek egyesek ennyire kiemelkedő teljesítményre, amikor mindenki ugyanazt a doppingszert kapta… Miközben a helyi hatóságok egyre közelebb jutnak a nemzetközi kerékpárszövetség és a sportág sötét titkaihoz, egy francia oknyomozó újságíró felgöngyölítette a pécsi Varjas István és találmánya történetét. A kötet az idei év elején jelent meg Franciaországban is.

Egy magyar találmány és a Tour de France eddig ismeretlen csalássorozata? A rejtett motoros kerékpárok féltve őrzött titka máig nagyjából ismeretlen a nagyközönség előtt. Egy francia oknyomozó újságírónak köszönhetően most azonban minden eddiginél többet tudhatunk meg azokról a visszaélésekről, melyek felgöngyölítésében még a nemzetközi kerékpáros szövetség sem éppen partner a Rejtett előny című kötetből.

Varjas Istvánnak, a fiatal, magának való pécsi fiúnak két szenvedélye volt az életben: a fizika és a kerékpározás. Mindkettőben kiemelkedett kortársai közül, sorra nyerte a versenyeket. Ám amikor egy olaszországi csapatban kezdett el edzeni, társai doppingolását látva egy világ omlott össze benne, a sportról mint nemes küzdelemről alkotott elképzelése köddé foszlott. Kiábrándultsága dacba fordult, innentől kezdve azon dolgozott, hogy minél tökéletesebbé fejlessze találmányát, a rejtett motorral hajtott kerékpárt. Évekkel később egy közvetítőn keresztül jó pénzért eladta a prototípust ? ezzel az irányítás teljesen kikerült a kezéből.

Philippe Brunel francia oknyomozó újságíró a rejtett motoros kerékpár nyomába ered, országokon átívelő kutatása során egyre mélyebbre ássa magát a műszaki csalástól és homályos pénzügyektől terhes történet bugyraiba. A könyv bepillantást nyújt a sport kifürkészhetetlen háttérvilágába, ahol kétes alakok, a banki titoktartás mögé búvó közvetítők, a kerékpársport pénztől és sikertől megszállott bálványai forgolódnak ? a háttérvilágba, ahol Lance Armstrong árnyéka kísért. A kérdés végig ott lebeg: vajon nagyra törő terveinek megvalósítása közben a korábbi texasi bajnok is keresztezte Varjas István útját? Lehet, hogy a rákból frissen felépült amerikai hős nem pusztán hatalmas akaraterejének köszönhette parádés visszatérését?

Szóljon hozzá!