ZETApress

hírportál

Könyvbemutató a Csillagban

A Play címlapjaPlay címmel jelent meg Szincsok György új regénye, mely bölcseleti krimi. Rabok és érdeklődő újságírók jelenlétében tegnap este a Szegedi Csillag Börtönben mutatták be. Az új regényben bűn, szerelem, gyilkosság egyaránt előfordul ? tudatta a Beszédírók.hu.

Az országos könyvpremier alkalmából az író részletesen beszélt a regény keletkezésének körülményeiről és mindarról a szellemi, gondolati háttérről, mely meghatározza a szöveg értelmezési tartományát. A Play egy rádiós műsorvezető végzetes szerelmi kapcsolatát és egy évtizedes, titokzatos öngyilkosságot kibogozni vágyó igyekezetet jelenít meg több nézőpontból.

A regényszövet két napló alapszövegéből és a két naplót egymásba kompiláló szerkesztő megjegyzésszövegeiből montázsolódik egységes egésszé. A naplótöredékeket egymás után szerkesztő személy, aki a jegyzetek írója is egyben, nem más, mint a főszereplőnek és szeretőjének a gyilkosa. A regény azért unikális, mert a szövegtöredékek elolvasása után sem derül ki, hogy ki valójában a gyilkos. Több megoldás is kínálkozik, de egyik mellett sem teszi le a voksot az elbeszélő.

Szincsok György új regényével olyan bölcseleti krimit alkotott, mely műfajteremtő erővel jelenik meg a kortárs magyar irodalomban. A regényszövet egyszerre nyújt érdekes szellemi szórakozást a krimi rajongóinak, a férfi-női kapcsolat rejtelmeit kutatóknak, valamint az etika, a nyelv- és vallásfilozófia, sőt a teológia kedvelőinek is.

Az író, aki televíziós-rádiósszerkesztő, újságíró, azért választotta a Szegedi Csillag Börtön és Fegyházat könyvbemutatója helyszínéül, mert fontosnak tartja, hogy olyan emberek is olvassák regényét, akik saját tapasztalataikon keresztül értelmezhetik a fikciós történetet. Az eseményen több elítélt is beszámolt olvasmányélményéről egyedi értelmezést adva a friss kötetnek.

Szóljon hozzá!