ZETApress

hírportál

Fogatlan rendőrkutyák

A büntetés-végrehajtásnál néhány éve fontolgatták az elektromos sokkolók használatát, írtuk le tegnap. Alkalmazásuk előtt EKG-t kellett készíteni az elitélten, kibírná-e a szíve az áramütést? Hozzájuk hasonlóan tavaly a rendőrségen is tervezték bevezetésüket. A többtízezer voltos készülék rövid időre bénítja meg az agresszív elkövetőt, vagy a szökni vágyó fegyencet, s ez az idő bőven elég lehet a megbilincseléséhez.

Az övbe szerelt változatot fogolykíséréskor, előállításkor használnák a fegyveres testületek. Rendőrségi bevezetése előtt egy orvosi igazolásra vártak. Arról kéne a hivatalos papír, hogy a szerkezet nem okoz szívbénulást, nem alkalmas emberi élet kioltására, közölte akkor szóvivőjük. Az ötlet végül hamvába holt, nekünk viszont beindult az agyunk.

Gumigolyós kommandósok

A szakvélemény beszerzése után újabb intézkedéseket várok a rendőri berkekből. Mivel eddig egy orvos sem állította, hogy a maroklőfegyver az emberi élet kioltására alkalmatlan, remélhetőleg elveszik a járőröktől. S hogy mégse legyenek teljesen fegyvertelenek, gumigolyós pisztolyokkal szerelik fel őket. Keménygumi helyett puha, szétkenődő golyókkal, hogy a véletlenül szemen lőtt bűnözőnek ne okozzon tartós vakságot, csak pillanatnyi látáskiesést. Könnygázgránátot se használjanak, nehogy egy allergiás tüntető halálra tüsszögje magát.

A kommandósok géppisztolyát is vízipisztolyra cserélik. A benne lévő festékfolyadék csak megjelöli a támadót, de nem öli meg. Igaz, erről is komoly orvosi szakvéleményt szereznek be előbb. A lényeg, hogy még véletlenül se ártson senkinek! A hanggránát is alaposan megijeszti, mintegy sokkolja a túszejtőt, ezért remélhetőleg sürgősen kivonják a rendőri arzenálból. Mi van, ha szívbeteg az illető, s belehal a nagy durranásba? Helyette csak halk pukkancsot használjanak mintegy jelezve, hogy hahó öcsi, itt vagyunk!

Megszabadulnak a blökik a nehéz szájkosártól

A rendőrkutyák sem támadhatnak ezután durván senkire. Igaz, hogy a rendőrségi törvény szerint bizonyos esetekben póráz és szájkosár nélkül is bevethetők, de ezután ebben is változást várok. A bűnözőre uszított jószág ugyanis halálos harapott sebet okozhat, s ezt nem szabad kockáztatni. A kutyáknak épp ezért ki kell húzni mind a négy szemfogát, s erről állatorvosi igazolással is kell rendelkezniük.

Nehogy a szájkosárral, pláne az ólombetétessel esetleg túl nagyot találjanak ütni, fémkosár helyett puha szíjkosarat alkalmazzunk, s azt is jól kipárnázva. Igaz, így sosem fognak megfékezni senkit, de legalább humánusak leszünk a bűnözőkkel. A rossz fiúk meg tovább garázdálkodhatnak, s a bírák sem maradnak munka nélkül. Kérdés csak az, hogy ezekkel a kényszerítésre alkalmatlanná tett eszközökkel ki fogja majd szállítani nekik az elítélendő emberanyagot?

Szóljon hozzá!