ZETApress

hírportál

Nyomdai versenykorlátozás

NyomdabelsőA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) január 23-án, csütörtökön a vállalkozások székhelyein megtartott rajtaütésszerű helyszíni vizsgálattokkal egybekötötten, versenyfelügyeleti eljárást indított az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt, a Díjbeszedő Nyomda Zrt. és a Díjbeszedő Holding Zrt. ellen ? tudatta Gondolovics Katalin sajtószóvivő.

A Gazdasági Versenyhivatal adatai szerint alaposan feltehető, hogy a vállalkozások 2007 évtől pályázati eredmények befolyásolására alkalmas magatartást folytattak nyomdaipari termékek beszerzésére vonatkozó ajánlatok vonatkozásában, így különösen a Szerencsejáték Zrt. thermotekercs és segédszelvények gyártására és beszerzésére, továbbá a KSH illetőleg az E-On beszerzéseire irányuló pályázatok kapcsán.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban ? az ügy bonyolultságától függően ? két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-1/2014.

Szóljon hozzá!