ZETApress

hírportál

Kamu nyelvvizsgák

Nyelvvizsga és diplomaVádat emeltek a hamis nyelvvizsga-bizonyítványok kiadói és vásárlói ellen ? olvashattuk a híradásokban. Hasonlót az elmúlt 23 évben többször is hallhattunk, mert a rendszerváltás óta középfokú nyelvvizsga kell a diplomához. Hiába végzi el valaki a főiskolát-egyetemet, enélkül nem jut felsőfokú végzettséghez.

A főiskolákon-egyetemeken nem egyedi eset, hogy valaki diploma nélkül marad. Akad, ahol a végzősök 20-30%-a, máshol közel 50%-a nem kap diplomát nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában, bármennyire mestere is a szakmájának. Hiába tanult 3-4-5-6 évig, nyelvtudás híján nem gyakorolhatja azt. S aki nem fél a lebukástól, s képzettségének való munkára vágyik, az előbb-utóbb könnyen csalásra vetemedik. Akit viszont elkapnak, az súlyos büntetésre számíthat és a diplomájától is elbúcsúzhat!

2009. február 7-én már írtam arról, hogy több feladatot is el lehetne végezni, több diplomás állást is be lehetne tölteni nyelvtudás híján, így most nem is erre térek ki. Azon gondolkodom inkább, hogy az a sok-sok fiatal, aki elsajátítja a szakmát, miért nem tudja az idegen nyelvet is megtanulni? Nem arról van-e inkább szó, hogy az emberek egy része erre egyszerűen képtelen, bárhogy is szeretné? Lehet, hogy ehhez is ugyanolyan tehetség kell, mint a rajzhoz, vagy énekhez? Ezeket már az általános iskola első osztályától a nyolcadikig tanuljuk, mégsem lesz mindenki Munkácsy, vagy Caruso, bármennyit is gyakorolna. A X?Faktor több ezer jelentkezője is rendszeresen énekelt otthon, vagy baráti körben ? akadt köztük nem egy, aki évek óta ebből él ? mégis gyalázatosan teljesített. Akkor miért nem lehet megérteni, hogy sokan akárhány nyelviskolát végigjárnak, akármennyit ülnek a nyelvkönyv előtt, mégsem fognak tudni megszólalni külföldiül?

Ismertem egy lányt (…Kedves volt és szép ? énekelte ifjúkoromban az Omega-együttes), aki alapfokú német nyelvvizsgával lett diplomás ápoló, mert akkor még ennyi is elég volt hozzá. Később egyetemi ápolónak jelentkezett Pécsre, kiválóan el is végezte, de középfokú nyelvvizsga híján mégsem kapott diplomát. Több német nyelvtanfolyamon is részt vett, mégsem sikerült levizsgáznia, pedig az alapfok már megvolt neki. Biztosan nem a szorgalmával volt baj, csak épp a nyelvérzék hiányzott hozzá, ami sajnos nincs meg mindegyikünkben. Az iskolában, meg az iskolán kívül is minden fiú focizik, mégsem lesz mindenki menő futballista, mert erre is születni kell!

Úgy vélem, nem ártana újragondolni a nyelvvizsga-kötelezettséget a diplomásoknál. 1990 előtt ezt sehol sem kérték, mégis gyógyítottak az orvosok, ítélkeztek a bírók, terveztek a mérnökök, számoltak a közgazdászok. Ma már kevesen emlékszünk, hogy Hámori Csaba, a KISZ KB első titkára, az MSZMP KB tagja javasolta először a ’80-as évek végén, hogy tegyék kötelezővé a diplomához. Ma már sem ő, sem az MSZMP nincs a Parlamentben, de szelleme azóta is kísért. Illene már újra gondolni és a sok főiskolát-egyetemet végzett fiatalnak engedni végre a diplomás munkát akkor is, ha csak magyarul tud megszólalni! Honfitársaival idehaza anyanyelvén is tud kommunikálni, s legalább nem akar külföldre távozni!

Sajnos korántsem könnyíteni, sokkal inkább nehezíteni akarnak a majd’ negyedszázados gyakorlaton! A tárca most azt fontolgatja, hogy már az érettségi megszerzését is nyelvvizsgához kéne kötni. Ezzel nem csak a főiskolára-egyetemre kerüléstől fosztanák meg azokat, akik ezt nem tudják megszerezni, hanem sok jó szakma kitanulásától is. Egyre több szakmai képzés ugyanis érettségire épül, csak érettségivel lehet oda is jelentkezni. Mivel sokan a nyelvérzék hiányában ezt nem tudják megszerezni, egyre inkább a betanított munka maradna fiataljainknak, ez meg csak az olcsó munkaerőre vágyó multiknak lenne jó!

Szóljon hozzá!