ZETApress

hírportál

Mobil és filmforgatás

Hotel-Budapest-MarriottElharapóztak fővárosunkban a külföldiek elleni támadások. Egyiküket leütik és kirabolják a kihalt utcán, másokkal beszédbe elegyednek, megkínálják valamilyen tudatmódosító itallal, s ha nem áll ellen a kísértésnek, kifosztják az elkábított áldozatukat. A bűnözők jó érzékkel választják ki a külföldieket a Belvárosban, és a Népligetben egyaránt.

S miért csak az idegenekre vadásznak? ? Mert a nyelvi korlátok miatt ők nehezebben kérhetnek segítséget, a rendőrséget sem könnyen találják meg, s tolmács sem terem minden kerületi kapitányságon. Amíg kerítenek egyet, az idő is múlik, s a forró nyom is kihűl. S ha el is kapják később az elkövetőt, a sértett rég hazautazott, s eszébe sincs a szembesítésre visszajönni.

Ma délben jómagam a Ferenciek teréről a Marriott Hotelbe igyekeztem. Két fiatalember haladt előttem, kezükben egy-egy mobiltelefonnal. Minden szembejövőt megszólítottak, mindenkinek a készülékeket kínálták, de senki sem válaszolt nekik. Utolértem őket, s ekkor egyikük engem is megszólított egy számomra ismeretlen nyelven. ? Kár, hogy nem értem, Önök meg nem tudnak magyarul! ? feleltem, mire rögvest magyarra váltottak. ? Olcsó a telefon! ? ajánlották portékáikat, de mikor megmondtam, hogy nem kérem, nem is erőltették tovább. Látszott, hogy csak a külföldiekre vadásznak.

A Marriott Hotellel szemben egy taxi állt egy kocsi platóján. Az Apáczai Csere János utcán épp egy szakasznyi terepruhás, rohamsisakos rendőr futott a Vigadó tér felé. Utánuk indultam, miközben a fal mellől angolul valaki megszólított. Biztos egy valutaárus ? gondoltam, ezért válasz nélkül továbbmentem, az illető meg hallózott mögöttem. Már jócskán eltávolodtam, amikor a rendőröket megállították. Ekkor vettem észre távolabb egy kamerát, mert itt bizony egy filmforgatásba csöppentem, s a rendőrruhás statisztákat követtem.

Visszafordultam, újra elhaladtam a fal melletti úr előtt, aki újra angolul szólt hozzám. ? Nem beszél magyarul? ? kérdeztem, mire meglepetten magyarra váltott. Ekkor tudtam meg, hogy egy formaruha és kitűző nélküli biztonsági őr az illető. ? Nem kellene Budapesten, Magyarország fővárosában magyarul beszélnie ahelyett, hogy az idegennyelv-tudását fitogtatja? ? kérdeztem kíváncsian. ? Azt hittem külföldi! Miért nem mondta, hogy magyar? ? kérdezett vissza sértődötten, holott nem én szólítottam meg. Azt sem akarta, vagy nem tudta megmondani, hogy mit forgatnak. Mivel közben újabb járókelők érkeztek, gyorsan hátat fordított nekem. Remélem, velük könnyebben tudott szót érteni!

Szóljon hozzá!