ZETApress

hírportál

Hatvan éves emlékezet

Hende CsabaHende Csaba honvédelmi miniszter a büntetőtábor megszűnésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen vett részt délelőtt az ÁVH által működtetett egykori recski kényszermunkatábor területén kialakított Nemzeti Emlékparkban, ahová több autóbusznyi megemlékező érkezett a fővárosból.

Krasznay Béla, a Recski Szövetség országos elnöke az ünnepség előtt megmutatta a miniszternek és Horváth László Heves megyei kormánymegbízottnak rabsága színhelyét. ? Recsken született 1956, a forradalomból pedig az 1990-es rendszerváltoztatás. Ez ma Recsk legfontosabb üzenete! ? jelentette ki Hende Csaba ünnepi beszédében. A honvédelmi miniszter szavai szerint ha az eszmének látszó gondolatficamok mögé tekintünk, egy profi módon kiépített gengszterhálózatot látunk, amely idegen fegyverek segítségével magához ragadta a magyar államot. ? Recsk borzalmait csak az ember tudta túlélni. Recsken is meg lehetett és meg kellett maradni embernek. A nemzet minden közösségéből, társadalmi osztályából és politikai családjából voltak itt rabok ? fogalmazott.

Horváth László, Hende Csaba és Krasznay BélaRecsken bizonyos értelemben új nemzet született. A táborba zárt kisgazda szót értett a ludovikás tiszttel és a szociáldemokrata hírlapíróval, szót értett a katolikus a reformátussal, a zsidóval és az ateistával. Soha, semmilyen formában nem igazolhatjuk a gyilkosokat, nem mondhatjuk a létező szocializmusra, hogy emberhez méltó rendszer lett volna. Elítélünk és megvetünk minden diktatúrát, amely embereket gyilkol. Recsk ugyanolyan gyászhelye az ezer esztendős magyar történelemnek, mint a muhi puszta, a mohácsi mező, a doberdói fennsík, a Don-kanyar, vagy auschwitzi tábor ? tette hozzá a miniszter.

Krasznay Béla, az idén 25 éves Recski Szövetség elnöke felelevenítette: míg 1988 őszén több százan alakították meg a szövetséget, ma már csak 18-an élnek. Mint elmondta, céljuk az volt, hogy segítsék azokat, akik végigszenvedték a tábort és az azt követő éveket. Ma már viszont főként a fiatalságot szeretnék bevonni a munkájukba, hogy ők is lássák: hová jut az az ország, amelynek irányítása idegenszívű emberek kezébe kerül.

Szóljon hozzá!