ZETApress

hírportál

Udvariatlan buszsofőr

PotyautasHány öreg úr ér egy terhes nőt? ? tettem fel a kérdést magamban egy minapi hír kapcsán. Olvastam ugyanis, hogy a 198-as BKV-buszról a sofőr durva hangon szállította le a bottal tipegő, nagyothalló 80 éves bácsit. Bűne csak az volt, hogy középen szállt fel az első ajtó helyett a járatra és a személyi igazolványa sem volt nála. Főnökei azóta is keresik, s még elnézést kérni is elfelejtettek az érintettől.

S hogyan jön ide a terhes nő? ? Úgy, hogy néhány héttel ezelőtt a 4-es (vagy 6-os) villamos vezetője mérgében felpofozta azt a terhes nőt, aki eléje lépett egy budai megállóban, s ezzel vészfékezésre kényszerítette. Azt a sofőrt azonnal kirúgták, a mostanival viszont még el sem beszélgettek! Rossz kifogás, hogy nem találták meg, hiszen úgy a rendszám, mint a pontos hely és idő is szerepelt a hírekben, így az illetékesek azonnal intézkedhettek volna. Ráadásul a sofőrnek nem ez volt aznap az egyetlen durva fellépése! Másik utasa is elpanaszolta, hogy durván beszélt vele, folyamatosan a 65 éven felülieket szidta csak azért, mert ingyen utazhatnak a belföldi járatokon.

A hírre reagálva rengeteg komment megjelent. Zömük a sofőrt ítélte el, de akadt néhány sor a védelmében is. Ők azzal érveltek, hogy csak utasítást hajtott végre, kötelessége volt a jegy- és bérlet nélküli utast leszállítani, ha nem tudta az életkorából adódó jogosultságát okmányával igazolni. Nos, ez rossz érvelés: az értelmetlen utasítást az értelmes munkavállaló sose hajtja végre! Nincs háború, hogy a parancsmegtagadásért főbe lőjenek valakit! S az ellenőrök sem szóltak volna semmit, mert azok is emberek! Arról lehetett itt inkább szó, hogy a sofőr képzelte felsőbbrendűnek magát!

A sofőrök közül sajnos mások is egyénieskednek. A vári járaton az egyik sofőr csak az első ajtón engedi a felszállást, s mindenkitől kér jegyet-bérletet a Budai Vár területén. Csak ott ilyen szigorú, a Várat elhagyva már mindkét ajtót kinyitja, s nem törődik a felszállókkal. Ennek ellentéte több BKV-sofőr is az első ajtós járatokon. Tőlük hiába kérnek jegyet a felszállók, mindegyiküket hátra küldik a kocsi belsejébe, mert nem akarnak ezzel foglalkozni. Ellenőrökkel még sosem találkoztam a járataikon, de bizonyára sosem őket, hanem a jegy nélküli utasokat pótdíjaznák meg a mulasztásukért.

A Volánbusznál is első ajtós felszállás van, az ellenőrök mégsem a sofőrt, hanem a potyautast pótdíjazzák. A sofőrt csak akkor marasztalják el hanyag munkavégzésért, ha túl sok jegy nélkülit találnak a járatán, de ilyenkor inkább nem néznek alaposan körül. Nekik a gépkocsivezetők a kollégáik, nem rájuk, hanem a középen jegy nélkül fellógó utasokra vadásznak. Őket akarják elkapni, s nem a kollégáiknak kellemetlen perceket, s főleg nem anyagi hátrányt okozni. Gondolom, a BKV-nál sincs ez másként, s ellenőreik sem az utast jegy nélkül felengedő sofőrökre vadásznak!

Nem tudom, milyen korú volt a sofőr? Fiatal nyikhaj, aki az erejét fitogtatta, vagy egy munkában megfáradt öreg, aki azért haragszik a még öregebbekre, mert neki még dolgoznia kell, azok viszont már nyugdíjasok? Azt sem tudom, vajon egy fiatal, erőtől duzzadó potyautassal is így mert volna-e beszélni a külvárosban, a peremkerületi járatán? Sajnos ez sem derült ki a híradásokból. Azon viszont el kellene gondolkodnunk, miért nem mérünk azonos mércével? Miért csak azzal szemben lép fel a munkáltató teljes szigorral, akinek hirtelen felindulásból eljár a keze, míg az aki hosszú távon szitkozódik, büntetlenül megteheti ezt?

Végezetül néhány szó a sofőrt védő kommentekből. Ez sem új keletű dolog, régen is jelentek meg ilyen olvasói levelek olyankor, ha a sofőrnek egy-egy utasával problémája akadt. Mivel félt a retorziótól, megkérte egy haverját, hogy írjon egy dicsérő levelet arról az útról, vagy egy elmarasztalót arról az utasról valamelyik országos napilapban. Aztán ha az utaspanasz megérkezett, s ha felelősségre akarták érte vonni a fegyelmi tárgyaláson, az újságcikkel bizonyíthatta ártatlanságát. Mivel most is vannak írástudó haverok, a sofőröket védő kommentek komolyságában azóta sem hiszek!

Szóljon hozzá!