ZETApress

hírportál

Taktikai ház Gyálon

Megépült az első hazai taktikai ház a gyáli lőtéren! A szinte teljesen felújított lőtér akadálymentesítésen is átesett, így kerekesszékkel is használhatóak a lőtérszektorok. A különleges gyakorló pályát számos speciális fegyveres alakulat fogja használni kiképzéseik során.

Hirt Ferenc fővédnökségével, ünnepélyes keretek között adták át hivatalosan az első taktikai objektummal is rendelkező, felújított gyáli lőteret. Tegnap mutatták be első alkalommal a rendvédelmi szervek és más fegyveres szervek speciális alakulatainak kiképzésére is alkalmas, összesen 27 lőállással rendelkező lövészeti gyakorlópályát. A BHSE Sportlövő Szakosztály versenyzői is ezen a lőtéren készülnek majd megmérettetéseikre.

A megnyitó beszédet követően, az ORFK RSZKK csapata tartott taktikai gyakorló bemutatót a rendvédelmi szervek és a sajtó képviselői számára, ahol Lantai József járt és fényképezett. A bemutató első részében a taktikai házban voltak láthatóak a gyakorlatok, majd egy autós elfogásnak is tanúi lehetett a nagyközönség.

A fejlett zárt láncú videórendszernek köszönhetően, 16 kameraállásból lehetett végigkövetni a taktikai házban lefolytatott bemutatót. A PSA-Hungary stressz tréning bemutatót tartott, amelynek lényege szerint, realisztikus szituációkban gyakorolhatnak a résztvevők, majd tevékenységük taktikai és pszichológiai szempontból is elemzésre kerül.

Az eseményen többszörös magyar és nemzetközi lövészbajnokok, olimpiai és paralimpiai bajnokok mutatták be, hogy miként készülnek egy-egy versenyükre. A nemzetközi versenyek éllovasai közül a rendezvényen alkalom volt Dávid Krisztina, Dr. Hammer László, Jambrik István, Joó Éva, Sike Renáta és Varga Károly edzéseit megtekinteni, ám lehetőség volt találkozni Simonyi Ottó rendőr alezredessel, aki kilencszeres mesterlövő világbajnok, valamint Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal is.

A Gyál külterületén elhelyezkedő lőtér három lőtérszektorral rendelkezik, amelyeken 25 méteres, 50 méteres és 150 méteres pályák találhatóak. A pályákhoz különböző befogadó képességű, korlátokkal elválasztott nézőterek is kialakításra kerültek. A három gyakorló pályán kis- és nagy kaliberű pisztolyokkal, kis- és nagy kaliberű puskákkal, előtöltő pisztolyokkal és puskákkal, illetve öntöltő karabélyokkal van lehetőség lövészetet folytatni. A természetes megvilágítást a nagyméretű üvegfalak biztosítják, ám korlátozott látásviszonyok esetében a lőállások, valamint a célterületek mesterséges megvilágítása is biztosított.

A 90%-ban felújított lőtérhez tartozik az újonnan kialakított Taktikai Gyakorló Objektum, amely 160 négyzetméter területen biztosít lehetőséget a rendvédelmi szerveknek és speciális alakulatoknak különböző szituációs gyakorlati képzésekre. Az épületben 25 darab mozgatható fal található, amelyekből szinte bármilyen igényeknek megfelelő pálya alakítható ki. Az épület bel tere a maximális biztonsági előírások mellett, akár 360 fokban való lövészetre is alkalmas, továbbá e pálya használható természetes és mesterséges fényviszonyok mellett egyaránt, valamint teljes sötétség is biztosítható a szituációnak megfelelően.

A gyakorlatok során 12 db rögzített és 4 db mobil kamerával lehetséges felvételeket készíteni, amelyeket az elemző helyiségben van lehetőség kiértékelni vagy külső adathordozóra másolni. A kialakított kamerarendszernek köszönhetően a szituációs épületben történő eseményeket a társalgó helyiségben figyelemmel kísérhetőek a kivetítőn.

A kialakított pályák és a taktikai ház alkalmasak rendvédelmi szervek és más fegyveres szervek speciális alakulatainak kiképzésére, IPSC, IDPA hazai és nemzetközi versenyeinek, illetve biztonsági cégek FBŐ lövészeteinek lebonyolítására, továbbá a szabadidős lövők számára különféle szituációs lőgyakorlatok megvalósítására. E lőtér, különböző egyesületek és szervezetek segítségével és szakmai támogatásával került felújításra, így a Rescue24 Tűzoltó és Kutató Mentő Nemzetközi Csoport, valamint a BHSE Sportlövő Szakosztály is jelentősen hozzájárult az átalakítások megvalósításához, illetve a BHSE sportlövői ezentúl itt tartják edzéseiket is.

Szóljon hozzá!