ZETApress

hírportál

Színesfémlopók alkonya

A kormány elkötelezett a színesfémlopás és az illegális színesfém-kereskedelem mielőbbi felszámolása mellett, ezért a színesfémlopás és az illegális színesfém-kereskedelem mielőbbi felszámolása érdekében javaslatot készít elő. Ennek célja a színesfémtárgyak kereskedelmével kapcsolatos jogszabályok átfogó felülvizsgálata, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A kormány a felülvizsgálat során olyan jogszabályok és jogszabályi módosítások kidolgozására tesz javaslatot, amelyek célja a hatósági eszközök jelentős bővítése. Így többek között megszigorítaná a hatósági szankciókat és a kereskedelmi tevékenység gyakorlásának feltételeit, valamint megteremtené a feldolgozott színesfémtárgyak származásának és felhasználásának nyomon követhetőségét.

A kormány elkötelezettségét bizonyítja, hogy a kormányfő már a 48 pont és az Új rend és szabadság programja kapcsán is felhívta a figyelmet arra, hogy a feketegazdaság elleni küzdelem egyik fontos területe a színesfém-kereskedelem kérdésének rendezése. A javaslatok kidolgozásával párhuzamosan, a hatályos jogszabályi keretek között is hatékonyabbá kívánja tenni a hatóságok fellépését az illegális színesfém-kereskedelemmel szemben. Ennek eszközei az illegális színesfém-kereskedelemmel érintett hatóságok és a rendőrség célzott, összehangolt ellenőrzései lesznek.

Félrevezetés a tömeges létszámleépítéssel való riogatás

Néhány sajtóorgánum félreértelmezte Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter mai szavait. A kormányszóvivői tájékoztatón kiosztott háttéranyagból, illetve a sajtótájékoztatón elhangzottakból egyértelműen kiderült, hogy a 2006 és 2008 közötti időszakra vonatkozó összesen mintegy húszezer fős létszámleépítés az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról szóló, még 2006 nyarán meghozott kormánydöntések eredménye. Ez a létszámleépítés szinte teljes mértékben megtörtént. Ezen felüli, újabb leépítést eredményező kormányzati intézkedésekről a tájékoztatón nem volt szó, ilyeneket a kormány nem tervez. Minden ezzel ellentétes értelmezés félreértés vagy félrevezetés.

Szóljon hozzá!