ZETApress

hírportál

Biztonság a Tescóban

Két napja nyílt meg az Arena Plaza, melyben számos biztonsági őr sétál a folyosókon. Földszintjén található a legújabb Tescó, ahol kamerák figyelik a vásárlókat. Egyik olvasónk operátornak jelentkezett ide még a nyár elején.

Június elején találkoztam a hirdetéssel, kezdődik a levél. A jelentkezési lapot a közeli Fogarasi Tescóba kellett eljuttatnom. Az információs pultnál decemberi kezdésről beszéltek, így hát vártam türelmesen. Augusztus elején érkezett a levél, melyben egy telefonos egyeztetést ígértek. Telefonszámot nem kaptam, így továbbra is várakoztam.

A hívás néhány nap múlva befutott, s augusztus 30-ai, délelőtti időpontot ajánlottak. Természetesen elfogadtam, s az adott csütörtök reggelén a Fogarasi Tescó személyzeti bejáratánál várakoztam. Sokan voltunk ott, mégis a megbeszélt időpontban fogadott a biztonsági igazgató.

Be tudna-e lépni szeptember 4-én? ? kérdezte ?, de a dátumra nem ugrottam. Egy új munkahelyen elsején, vagy hétfőn szoktak kezdeni, 4-e viszont keddre esett. Arra a keddre, amelyre a BKV többórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett. (A sztrájk végül elmaradt, de akkor még ezt nem lehetett tudni.) Nem akartam a sztrájkról véleményt mondani, ezért a dátumot elengedtem a fülem mellett. Ilyen gyorsan nem tudok kilépni a munkahelyemről, mondtam, de talán két hét alatt lerendezhetem a felmondást. Jobb lenne viszont október elsején jönnöm!

A főnök többször is mondta a 4-ét, mert neki azonnalra kell hat ember. Kedvem lett volna visszakérdezni, hogy miért nem kezdte el a szervezést két hónappal azelőtt, hiszen a hirdetésre már június elején jelentkeztünk, de inkább a munka és a bér iránt érdeklődtem. Ez utóbbira sem kaptam választ. Kérjek én egy összeget, felelte, aztán majd eldöntik, hogy kellek-e annyiért! Lehet, hogy a legolcsóbb embereket akarták kiválasztani?

Most essék szó a munkáról is. Egy monitor előtt kell ülni éjjel és nappal nyolc, vagy 12 órán át, bár vannak közben szünetek is. Figyelni kell az áruházi életet, s a pénztárak vonalában, formaruhában álló biztonsági őröket kell a helyszínre irányítani. Ehhez egy kéthetes tanfolyamot kell elvégezni, melyet már a következő héten szeretnének beindítani. Ezért szükséges a mielőbbi belépés, ám a felvételről egy újabb levélben értesítik a megfelelteket. A többiek most tartalékállományba kerülnek, hogy később a kiesők helyére léphessenek. Az Arena Tescó megnyitásáig a többi fővárosi áruházban dolgoznak majd a kiválasztottak.

Önök lesznek a fejek, míg az őri állomány lesz a test, mondta az igazgató. Ők csak az Önök utasítására cselekedhetnek, s a jogszabályi hátteret Önöknek kell biztosítani hozzá. Ezt kell kéthétig tanulniuk, nehogy törvénytelenségre buzdítsák a végrehajtókat. Mindig civilben kell járniuk, a vevők, de még igazából az eladók sem tudhatják, hogy kik ülnek a monitorok mögött, kik az irányítók.

Azóta már majdnem három hónap telt el, az áruház is megnyílt, de értesítést azóta sem kaptam, fejeződik be olvasónk levele, mi pedig elgondolkodunk. Miért kell titkolni az operátorok kilétét, ha törvényesen cselekszenek? Miért kell a jelentkezőknek hónapokat várni a válaszra, s főleg miért az utolsó pillanatban kezdték meg a válogatást? Egy korábbi írásunkban arról szóltunk, hogy a biztonsági szolgálat a pénztárosokat is ellenőrizte az egyik áruházban. Lehet, hogy ezért nem szabad felismerni őket a dolgozóknak sem?

Szóljon hozzá!