ZETApress

hírportál

Megtámadták Ficot

Tegnap délután a Nyitrabányán tartott kihelyezett kormányülés után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akinek az állapota még mindig nagyon súlyos. A kormányfőt három golyó is eltalálta az öt leadott lövésből.

A kormányfő ellen egy 71 éves költő követte el a merényletet. Szlovák sajtóhírek szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja, aki összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. Ficót a támadás után életveszélyes állapotban szállították a városi kórházba, majd mentőhelikopterrel vitték Besztercebányára, állapota továbbra is válságos.

Hajós István biztonsági szakértő szerint a kordonon kívül álló néhány fős csoportból már az elkövető zavart viselkedése is észrevehető lehetett volna. – Alig néhány emberből állt az a csoport, akik a kordon mögött álltak, az elkövető pedig nem egy profi bérgyilkos volt, tehát feltehetően zavartan, feszülten, izgatottan viselkedhetett, ez pedig észrevehető lehetett volna. Az, hogy Fico odament a kordonhoz kezet fogni, egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a világ számos más pontján is bevett gyakorlat ez a politikusok körében. A szabályzat szerint ugyan ilyenkor a miniszterelnök és a tömeg között is állnia kellene egy testőrnek, ez azonban a gyakorlatban nem így szokott működni – magyarázta a biztonsági szakértő hozzátéve, hogy a testőröknek ilyenkor egy hajszálpontos forgatókönyvet kellene követnie, ami ebben az esetben a videófelvételek tanúsága szerint nem valósult meg.

– Az első lövés szakmailag elkerülhetetlen volt, hiszen a reakcióidő előtt történik meg, ám a többi találat elkerülhető lett volna. A Reagan elleni merénylet videóin is jól látszik az a forgatókönyv, amit ilyenkor a testőrök követnek, e szerint minimum két testőrnek azonnal meg kell ragadnia a védett személyt és megkezdeni a kimenekítést: az összezárt hátukkal védve azonnal a várakozó és készenlétben álló szállítójárműbe kell biztonságban eljuttatni, majd elhajtani vele úgy, hogy egy másik jármű követi és biztosítja őket. A lövés eldördülésekor egy testőrnek a tűzvonalba kell ugrania, hogy a testével védje a miniszterelnököt, és két testőr hatástalanítja a merénylőt az ott tartózkodó biztonsági személyzettel vagy rendőrökkel egyetemben. Fico esetében az összes testőr a merénylőre koncentrált, a miniszterelnök pedig másodpercekig feküdt a földön, mire a háttérből siettek a segítségére. Mindezek után azzal is hosszú másodpercek teltek el, hogy az autó előálljon, amibe a sérült Ficót helyezték, majd a testőrök nem tudtak beszállni az autóba, mert annak ajtajai zárva voltak, ezzel újabb időveszteséget értek el, ezt követően pedig úgy hajtottak el, hogy nem volt biztosító jármű sem – kommentálta a történteket Hajós István.

A biztonsági szakértő szerint az, hogy nem mind az öt lövés találta el a szlovák miniszterelnököt, csupán annak köszönhető, hogy két lövedék célt tévesztett, nem pedig a testőrök reagálásának. Hajós arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem egyedül dolgozott volna a merénylő, újabb veszélyforrás lehetett volna a miniszterelnökre, hiszen a földön fekve könnyű célpont maradt, ahol másodpercekre magára hagyták, mint ahogyan az autóba helyezés is hosszú másodpercekig zajlott.

A szakértő szerint az eset után minden bizonnyal itthon is szigorítják majd a biztonsági intézkedéseket. – Ez az eset egész Európában a biztonsági intézkedések szigorítását fogja maga után vonni, így Magyarországon is minden bizonnyal szigorításokat vezetnek majd be. Arra is lehet számítani, hogy a jövőben biztonsági ellenőrzésen esnek át azok az emberek, akik közvetlen közelébe kerülhetnek védett személyeknek – tette hozzá Hajós István.

Az elkövető állítólag azért akarta megölni a kormányfőt, mert nem értett egyet a politikájával. Mivel korábban biztonsági őrként dolgozott, legálisan volt lőfegyvere. Nálunk a június 09-ei választásokig kampányidőszak van, de remélhetőleg senki sem ragadtatja magát hasonló gaztettre! Tavaly egy társasházi parkolóban – ahol a kamerák nem működtek -, ismeretlen eszközzel megszurkálták a kocsijából kiszálló politikust és az elkövető elmenekült. A köztéri kamerafelvételek és a személyleírás alapján tíz nappal később elfogtak valakit, aki a cselekmény elkövetése előtt öt órával a közelben, de nem a tetthelyen járt. Hónapokkal később a rendőrség Nem ő követte el határozattal lezárta az eljárást. Szerencséjére az általa lakott társasházban működtek a kamerák, s a felvételeken tisztán látszott, hogy aznap délelőtt hazament és csak délután távozott, így az elkövetés idején otthon tartózkodott. Hazugságvizsgálata is az ártatlanságát igazolta, ezért vádat sem emeltek ellene.

Szóljon hozzá!