ZETApress

hírportál

Bűnös világunk

Szervkereskedők, bérgyilkosok és embercsempészek világát mutatja be a National Geographic sorozata. A bűn kereskedői IV. évadában Mariana van Zeller vezetésével feltárulnak az alvilág legsötétebb bugyrai – tudatták sajtósaik.

Hogyan működnek a világ legveszélyesebb feketepiacai? Kik ezeknek az alvilági birodalmaknak az urai és mennyit hajlandóak kockáztatni dollármilliárdokért? A népszerű sorozat új évadában Mariana van Zeller a bérgyilkosoktól a majomcsempészekig, a szexuális zsarolókon át a szervkereskedőkig olyan emberekkel beszélget, akiket személyesen aligha szeretnénk megismerni. A tízrészes IV. évad első epizódja április 05-én pénteken 21 órakor látható a National Geographic csatornán.

Az Emmy-díjra jelölt A bűn kereskedői sorozat olyan alvilági utazásra viszi a nézőket, amely világszerte feltárja a legveszélyesebb feketepiacok, bűnszervezetek és emberkereskedő hálózatok belső működését. Ebben az évadban Mariana van Zeller díjnyertes újságírónő az alvilág feltörekvő ágazatai – szervkereskedelem, bérgyilkosság, szexuális zsarolók és az USA és Mexikó határán keresztül történő embercsempészet – után nyomoz, hogy a szereplőkkel találkozzon és megismerje mindennapjaikat. Mariana félelmet nem ismerő idegenvezetőként olyan hozzáférést kap, amilyet csak a National Geographic tud biztosítani. Kockára teszi az életét, hogy jobban megértse ezeket a többmilliárd dolláros feketegazdaságokat és a mögöttük álló embereket.

A tízrészes A bűn kereskedői című sorozat IV. évadának 1. epizódja április 05-én pénteken 21 órától látható a National Geographic csatornán, melyet hetente új rész követ majd.

01. rész: Bérgyilkosok

A bérgyilkosok évente közel háromezer embert ölnek meg világszerte, mégis alig tudunk róluk valamit. Mi visz rá valakit, hogy egy másik ember halálából éljen? Kik a megbízók és hogyan jön létre egy ilyen üzlet? A felkavaró epizódban Mariana a bérgyilkosok sötét világába kalauzol. Előbb a szülővárosában, Los Angeles-ben keres fel egy bűnözőt, majd Dél-Afrikába látogat, ahol szinte napi gyakorlat az emberi élet kioltása pénzért.

02. rész: Szexuális zsarolók

A világban egy újfajta zsarolási módszer terjed, a kompromittáló fotókat használó úgynevezett sextortion. Hogyan működik az illegális pénzszerzés e rendkívül hatékony fajtája és kik az elkövetők? Az epizódban Mariana a Fülöp-szigetekre utazik, hogy felkutasson egy csalót, aki az üzelmeivel öngyilkosságba hajszolta fiatal amerikai áldozatát. A helyszínen vizsgálódva Mariana rádöbben, hogy még az általa elképzeltnél is nagyobb, sötétebb és ijesztőbb erők működnek a felszín alatt?

03. rész: Az emberi test kufárai

Az emberi maradványok piaca évente több milliárd dollár hasznot hoz a bűnözőknek világszerte. Hogyan fordulhat elő, hogy halála után gyakorlatilag bárkinek a teste a bűnszervezetek áldozatává válhat, függetlenül attól, hogy hamvasztást vagy koporsós temetést kért, vagy hogy felajánlotta-e a maradványait a tudomány céljaira? Az epizódban Mariana az alvilág egyik leghátborzongatóbb pénzszerzési módszere után nyomoz.

04. rész: Tiltott gyógyszerek

A receptköteles orvosságok az Egyesült Államokban a legdrágábbak a világon, így évről évre amerikaiak tömegei próbálnak a feketepiacon hozzájutni ezekhez a gyógyszerekhez. Hogyan működik e szigorúan tiltott, sok millió beteg életét veszélyeztető üzletág, hol és hogyan készülnek az USA-ba ilyen-olyan törvénytelen utakon csempészett illegális gyógyszerek? Mariana Indiába és Mexikóba látogat.

05. rész: Majomkereskedők

Kongóban napjainkra aggasztó méreteket öltött a vadon élő majmok befogása és illegális kereskedelme. A megrázó epizódban feltárul az ellátási lánc az orvvadászoktól a csempészeken át egészen a közel-keleti vásárlókig, valamint megszólalnak a bűnbandák felszámolásáért és a majmok megmentéséért harcoló bátor természetvédők és aktivisták is.

06. rész: Embercsempészek

Miközben az USA bevándorláspolitikája heves viták és támadások kereszttüzében áll, Mariana Mexikóba utazik, hogy személyesen keressen választ néhány izgalmas és szó szerint messzire vezető kérdésre. Kinek a zsebében landol az embercsempészetből származó sok milliárd dollár? Milyen szerepük van a kartelleknek a közép- és dél-amerikai emberek északra utaztatásában? És ami talán a legfontosabb: miért nem történik a folyamat megállítása érdekében szinte semmi? Nyomozása során Mariana maga is végigjárja a dél-mexikói Tapachulától az USA határáig vezető 3000 kilométeres utat.

07. rész: Drogfutár vagy áldozat?

Amikor Mariana fülébe jut egy Mozambikban drogcsempészetért elítélt és börtönbe zárt 66 éves amerikai férfi története, újságírói pályafutása eddigi legkülönlegesebb nyomozásába kezd. Rodney Baldus vajon valóban bűnös, vagy csak egy gátlástalan csalókból álló nemzetközi hálózat áldozata? Ahogy a riporter göngyölíti fel a szálakat, úgy válik számára egyre valószínűbbé Baldus ártatlansága – azonban ezt bizonyítania is kell?

08. rész: A hasis útja

Az első drog, amivel a felnőtt Mariana Portugáliában találkozott, a hasis volt, ez a szer ma is Európa kedvencei közé tartozik. Honnan származik ez a látszólag könnyű drog, és mi áll a népszerűsége mögött? A kérdésekre választ keresve az epizód a marokkói hegyektől a Földközi-tengeren át egészen az európai vásárlókig követi a hasis útját.

09. rész: Illegális szerencsejátékok

Az amerikaiak imádják a szerencsejátékokat. Olyannyira, hogy 2021-ben mintegy 53 milliárd dollárt költöttek el szenvedélyükre törvényes keretek között. Mindez azonban eltörpül az illegális forgalom mellett, mely a becslések szerint évente akár az egybillió dollárt is eléri. Az epizódban izgalmas nyomozás során feltárulnak a szerencsejátékok rendkívüli mépszerűségének okai, valamint e becsapós, kétarcú világ sötét oldala.

10. rész: Afrika csapdájában

Mariana van Zeller egy nagyhatalmú, az aranybányászatban is érdekelt terroristacsoport ügyében nyomoz Nigerben, amikor egy katonai puccs nyomán váratlanul lezárják a határokat. Miközben megpróbál szabadulni az országból, Mariana rádöbben, hogy Afrikában még az általa gondoltnál is hevesebb harc dúl az erőforrásokért és a hatalomért, szembefordítva az Egyesült Államokat a világ néhány legveszélyesebb terrorszervezetével és Oroszországgal.

A National Geographic Partners

A National Geographic Partners LLC (NGP), a The Walt Disney Company és a National Geographic Society közös vállalkozása, elkötelezett amellett, hogy a világ számára prémium minőségű tudományos, kalandos és felfedező tartalmakat kínáljon egy páratlan médiaportfólió segítségével. Az NGP egyesíti a National Geographic globális televíziós csatornáit (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) a National Geographic média- és fogyasztóorientált eszközeivel, beleértve a National Geographic magazinokat, a National Geographic stúdiókat, a kapcsolódó digitális és közösségi médiaplatformokat, könyveket, térképeket, gyermekmédiát, valamint az utazásokat, globális élményeket és eseményeket, az archívumértékesítést, a licencelési és e-kereskedelmi üzletágakat.

A National Geographic alapvető célja 134 éve a világunk megismerésének és megértésének előmozdítása. Mindeközben havonta több millió embert ér el világszerte 172 országban és 43 nyelven. Az NGP bevételeink 27%-át a National Geographic Society nonprofit szervezetnek juttatja vissza, hogy a tudomány, a felfedezés, a természetvédelem és az oktatás területén végzett munkát finanszírozza. További információk a natgeotv.com vagy a nationalgeographic.com oldalakon, továbbá a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a YouTube-on, a LinkedIn-en és a Pinteresten találhatók.

Szóljon hozzá!