ZETApress

hírportál

Áldozatvédők Kőbányán

Áldozatvédelmi konferencia volt ma a Reménység Szigetén. Az Erdélyi Gyülekezet és az Érdi Rendőrkapitányság közös szervezésében került megrendezésre az Áldozatok Napja alkalmából szervezett bűnmegelőzési program.

A kőbányai szakmai tanácskozás elsősorban a bűnmegelőzés aktuális kérdéseit vetette föl a kisközösségek lehetőségeinek és feladatainak szempontjából a Gyógyszergyári utca 3-ban. Az Erdélyi Gyülekezetnek és az Érdi Rendőrkapitányságnak az utóbbi években több közös szakmai programja is volt már, részben azért is, mert dr. Fazekas István drámaíró, egykori büntetőjogász, a gyülekezet vezető lelkésze tanulmányokkal és rendszeres előadásokkal segíti a rendőrség munkáját. Ennek az együttműködésnek a keretében került megrendezésre az Áldozatok Napjához kapcsolható konferencia, mely a prevenció aspektusából most leginkább a kisközösségek lehetőségeire fókuszált.

A nagy érdeklődést kiváltó szakmai tanácskozás érintette többek között azt a kérdést is, hogy a kisközösségek miként óvhatják, és vigyázhatják azokat a gyermekeket és időseket (különösen az elmagányosodott nyugdíjasokat), akik valamilyen formában kapcsolódnak az adott közösséghez. Dr. Fazekas István vezető lelkész előadásában az áldozat teológiai értelmezéséből kiindulva bemutatta a viktimológia alapjait, majd a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának dolgozói, Borók Nikolett rendőr őrnagy: A kibervédelem és a bűnmegelőzés kapcsolata címmel, míg Takács Anna rendőr százados: A kiberbűnözés címmel tartották meg előadásaikat. Mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy a kiberbűnözők száma rendkívüli mértékben megnövekedett az utóbbi években annak ellenére, hogy az európai bűnüldöző hatóságok mindent megtesznek ezek visszaszorítására.

Az online csalások specifikus köre egyre szélesebb, s aki az interneten nem a kellő körültekintéssel van jelen, az könnyen áldozattá válhat. Ezen csalások egyik legfontosabb ismérve, hogy a kiszemelt áldozatoknak felkínált lehetőségekben mindig van valami életszerűtlen, az elkövetők a lépre-csalásban még a legfelkészültebbekben is esetenként megbúvó emberi naivitást célozzák meg. Borók Nikoletta rendőr őrnagy megrendítő képsorokkal mutatta be, hogy a nyugati országokban miként élnek vissza a bűnelkövetők a Facebookon posztolt gyermekarcokkal és családi videókkal, hogyan használják fel a gyermekek arcát és hangját más bűncselekmények elkövetéséhez.

Dr. Zombor Ferenc jogász, adatvédelmi szakértő beszélt a mediáció jelentőségéről, majd az adatvédelem legfontosabb szempontjait tárta a hallgatóság elé. Fontosnak tartja, hogy mindenkiben (már a gyermekekben is) tudatosuljon az, hogy személyes adatainkkal mások könnyedén visszaélhetnek, ezért azokat csakis célhoz köthetően kérhetik el. Berczi Dolóresz rendőr százados az Érdi Rendőrkapitányság képviseletében a bűnmegelőzés jelenét elemezte, melynek során az Áldozati Pontok munkájának fontosságát is hangsúlyozta.

Az Erdélyi Gyülekezet a bűnmegelőzési szervekkel a jövőben is folyamatosan együttműködik, így például a nyáron ismét megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Konfirmandus Táborban a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrei tartanak majd bemutatót a gyermekeknek a rendőrség munkájáról.

Szóljon hozzá!