ZETApress

hírportál

Szinglik, vigyázzatok!

Valentin-napon kiemelt veszélyben lehetnek a szinglik. Újra rivaldafényben lehetnek a romantikus csalások, azaz amikor valaki párkeresési szándékával visszaélve, csalás áldozatává válik – tudatta Károly Róbert PR-szakértő és marketing-tanácsadó, Károly Róbert PR & Marketing | KRPR.hu.

A Valentin-nap egy kiemelt időszak lehet a csalók számára, hiszen ilyenkor még inkább társaságra és párkapcsolatra vágyhatnak az egyedülállók – figyelmeztet az X-Rock Magánnyomozó Iroda.

Milliók lehetnek veszélyben, érdemes résen lenni!

A Valentin-nap, azaz a Bálint-nap ünneplése a szerelmesek ünnepeként a XX. században terjedt el világszerte. Hazánkban csak a rendszerváltást követően, az 1990-es évektől kezdett igazán népszerűvé válni, azonban manapság már a legtöbb pár valamilyen formában nálunk is megemlékezik róla. Az egyedülállók viszont sokszor a legkülönbfélébb módon vélekednek a jeles dátumról. Vannak, akik tudatosan nem foglalkoznak ezzel az ünneppel, de akadnak olyanok is, akik a magányból adódóan ilyenkor még inkább társaságra vágynak.

Valentin-nap környékén sokan még aktívabban keresik párjukat. Ebből adódóan azok a csalók, akik kifejezetten a szinglikre utaznak, azok számára kiemelt időszakká válhat február 14-e és környéke. Fontos, hogy romantikus csalások nem csak ilyenkor lehetnek, de a potenciális áldozatok ekkor még inkább hajlamosak lehetnek csalók áldozatává válni – hívta fel a figyelmet Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, hozzátéve, hogy nagy a potenciális hazai célpiaca a romantikus csalóknak, hiszen több mint kétmillió szingli van jelenleg Magyarországon.

Ha igazinak is tűnik, még akkor sem biztos, hogy az

A csalók gyakran a különböző közösségimédia-felületeken és a társkereső oldalakon egyaránt felbukkanhatnak. Természetesen minden esetben álprofil mögé bújva, megannyiszor hamis fotót, nevet és egyéb adatokat megadva. Közösségimédia-felületből és társkereső oldalból pedig már jócskán van az interneten, ezeknek az oldalaknak a havi látogatóinak száma pedig nem egyszer a milliós nagyságrendet is elérheti Magyarországon.

A sok felület és ezek jelentős látogatottsága remek felületet biztosíthat a csalóknak, akik naponta együttesen százmillió forintos károkozásra is képesek. Minden esetben érdemes a kiszemelt fotóját és a különböző, illetőről fellelhető adatait is ellenőrizni. Erre első körben alkalmas lehet akár egy általános online kereső is. Ha például több helyen is felbukkan ugyanaz a fénykép különböző névvel, az már erős intő jel lehet. Azonban arról sem szabad megfelejtkezni, hogy a mesterséges intelligencia e téren is egyre inkább teret nyerhet, így számos álfotó is generálódhat a technológia által, amelyet a csalók is előszeretettel használhatnak – mondta Doór Zalán magánnyomozó, hozzátéve, hogy így az utóbbi esetben hiába hamis a fotó, az egyből mégsem feltétlenül tűnik fel.

A fotó valódisága már élő videóhívással sem ellenőrizhető

Az X-Rock Magánnyomozó Iroda már rendelkezik olyan informatikai eszközökkel, amelyek segítségével akár a mesterséges intelligencia által generált fotók valódisága is vizsgálható. Ez azért is jelentős, mert a felvételek valódisága már élő videóhívással sem feltétlenül ellenőrizhető. Léteznek ugyanis olyan programok, amelyek úgynevezett filterek alkalmazásával akár már élő hívások közben is megváltoztathatják a vonalban lévők képét és hangját is. Ezért már élő videóhívások során sem feltétlenül derül ki, hogy ki is van a vonal másik végén valójában. Mindemellett a kiszemeltünk különböző közösségimédia-felületeit is érdemes alaposan górcső alá venni, hiszen a posztok tartalma és mennyisége szintén sokat elárulhat. – Ha például nincs sok ismerőse az illetőnek vagy nem találunk régi posztokat, ezek arra utalhatnak, hogy viszonylag új a profil és nagy valószínűséggel hamis annak tartalma – emelte ki Doór Zalán magánnyomozó.

Az esetben, ha a profil mögötti személy mégis igazinak tűnik, még akkor is érdemes vigyázni. Amennyiben idegenekkel kerülünk kapcsolatba, minden esetben fontos az óvatosság. Nem szabad arról semmi esetben sem megfelejtkezni, hogy az illető számunkra még ha már ismerősnek is tűnik, valójában még akkor sem az! Ez alól akkor se tegyünk kivételt, ha a szimpátia megvan, illetve esetleges további érzelmek is már kialakulóban lennének! Pénzt vagy egyéb értéket pedig semmilyen körülmények között ne utaljon, vagy juttasson el bármilyen formában az illető részére!

Az elkövetők többnyire nem is magyar állampolgárok

Ma már a nyelvi akadályokat is gyakran könnyen leküzdik a csalók, így nem ritkán nem is magyarok azok, akik az álszemélyiség mögött megrejtőznek. Gyanakvásra adhat okot, ha nem megfelelő magyarsággal vannak a mondatok megfogalmazva, de az is, ha az illető külföldön él. Ha valóban szeretnénk megismerni azt, akit megismertünk, érdemes mielőbb személyes találkozót kezdeményezni.

Gyakori jelenség ilyenkor, ráadásul nem is újkeletű, hogy pont a személyes találkozó létrejöttéhez, valamint az ehhez kapcsolódó utazási költségekhez kér segítséget az illető. Emellett a rendkívüli kiadások átvészelésére is számos esetben kérhetnek gyors kölcsönt. Ilyen lehet például egy elvesztett bankkártya vagy egy vízum az utazáshoz – hívta fel a figyelmet az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Ezek persze mind csak ürügyek a pénz vagy érték megszerzéséhez. Még a kis értékek is gyanakvásra adhatnak okot, így ezektől is minden esetben érdemes elzárkózni az friss ismerőssel szemben. Ugyanakkor a túl álomszerű ígéretek, valamint a bizalom kiépítésére irányuló kísérletek is gyanakvást kelthetnek.

A csalók gyakran használnak olyan kifejezéseket leveleikben, amelyeket az egyedülálló személyek már régóta hallani szeretnének. Példa lehet erre az egész éjjel, rád gondoltam, emiatt aludni sem tudtam vagy a már nem tudom elképzelni nélküled az életemet is. Mind azt az érzést hivatottak előhívni a károsult személyben, hogy kötődni kezdjen – árulta el a magánnyomozó, akinek konkrét tapasztalata is van az ilyen és hasonló levelek vizsgálatában.

Mit tegyünk, ha már beütött a krach?

Az emberek sajnos nem tévedhetetlenek, így olykor hibáznak is. Amennyiben csalás áldozatává válunk vagy annak esélyét érezzük, mielőbb cselekedjünk! Az első lépés lehet ilyenkor, hogy szakítsunk meg minden kapcsolatot a potenciális csalóval. Fontos azonban, hogy ez nem azonos azzal, hogy töröljük az eddigi kommunikációnkat. Sőt, amit csak lehet dokumentáljunk, azaz például mentsük beszélgetéseinket.

Ezzel párhuzamosan mielőbb értesítsük a hatóságokat és átutalás vagy banki adat megadása esetén azt a pénzintézetet is, ahol a bankszámlát vezetjük. Emellett a platformot is érdemes rövid időn belül tájékoztatni, hiszen lehet az adott profilra több bejelentés is, amely a leleplezést elősegítheti. Mindemellett amennyiben jelentős a kár és fontos a mielőbbi kárrendezés, érdemes lehet külsős segítséget is igénybe venni, hiszen az állami szervek napjainkban sajnos igen leterheltek az ilyen jellegű ügyekkel, kapacitásuk pedig véges. Ez jogi, azaz ügyvédi segítséget, valamint nyomozói munkára is kiterjedő komplex szolgáltatást is takarhat – mondta Doór Zalán.

Az X-Rock Magánnyomozó Iroda

Az X-Rock elsősorban magánnyomozással, üzleti hírszerzéssel és elhárítással foglalkozik, azonban komplex tanácsadást is nyújt biztonsági, jogi és gazdasági kérdésekben. Székhelye Budapesten található, de szolgáltatáskínálata az ország egész területére kiterjed. Tulajdonosa Doór Zalán, aki korábban hivatásos állományban volt, mint felderítő hírszerző tiszt és dr. Hódos Attila, aki régebben gazdasági bűnözés elleni kiemelt főnyomozóként, valamint nyomozásvezető parancsnokként dolgozott a legnagyobb ügyekben a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Szóljon hozzá!