ZETApress

hírportál

Drága lopás

Hosszú közkegyelemmel szabadult hét éves börtönbüntetéséből az egyik tavaszon. Tíz és fél hónapot nem kellett így letöltenie. Nem sokáig szolgálta meg a bizalmat, két hónap múlva társával együtt betört egy kirakatot. Ruhát akartak lopni, de megzavarták őket. A tagadás is felesleges lett volna. A kárérték mindössze 3600 forint volt, de ez is megtérült.

Másfél év után kerültek bíróság elé, s az eljárás további kilenc hónapig húzódott. Közben a Btk-ban is változás következett be, s a szabálysértési érték felső határa kétezerről ötezer forintra emelkedett. Hosszú épp ezért bízott a felmentésben, s ügyvédje is ezt kérte a bíróságon. Ezért is döbbentek meg mindketten az ítélet kihirdetésekor is indoklásakor.

Hosszút a bíróság háromhavi börtönre ítélte, s a korábban elengedett tíz és fél hónapját is le kell töltenie. Ez összesen 13 és fél hónap. Negyed kedvezménnyel szabadulhat ugyan, de így is legalább tíz hónapot kell rács mögött töltenie. S hogy miért nem lehet a cselekményt szabálysértésként elbírálni? Mert a betörés dolog elleni erőszakot jelent, nemcsak sima lopást. Ezt pedig az ügyvédnek is illett volna tudnia a védőbeszédben! ? szégyenítette meg a védőt védence előtt a bíró, az ítélet indoklásakor.

Vádlott és védője felmentésért fellebbeztek, de nincs sok esélyük. Legalább félév, mire a másodfok is dönt, így az elkövetés után legalább három évvel kell majd Hosszúnak újra börtönbe mennie. Az, hogy így újra kisiklik az egyszer már révbe ért élete, senkit sem érdekel. Bizonyára ő sem gondolt erre, amikor meglátta azt a külvárosi kirakatot. Késő bánat…

Szóljon hozzá!