ZETApress

hírportál

Tömegkatasztrófa Észak-Alföldön

Mentőkutyák keresték a romok közé szorult sérülteket Hajdúszoboszlón a februárvégi napsugaras vasárnapon. Mintegy százan feküdtek szerteszét fejükön, lábukon, kezükön elszenvedett sérülésekkel. A romok itt-ott füstölögtek is, de a Hajdú-Bihar megyei tűzoltók hamar megfékezték a ?vörös kakas? tobzódását. A sérülteket a vöröskeresztes elsősegélynyújtók ellátták, majd a mentők elszállították a közeli kórházakba.

A fenti eseményeket szerencsére nem az élet produkálta 1994-ben. Gyakorlat volt csupán a BM Tűz- és Polgárvédelmi Országos Parancsnokság rendezésében, a polgári védelem kiképző bázisán. A helyi erőket a pécsi FOR LIFE (Az életért!) Helikopteres Szolgálat Mi-2 gépe is megtámogatta A sérülteket előbb az egyik ház lapos tetejére szállította ? ahol az orvos ellátta őket ?, majd kötélen függeszkedve továbbröpítették a közeli tisztásra. A feltételezett beteg a levegőben is végig vízszintes helyzetben feküdt a hordágyon.

A légimentők akkor már öt mentőhelikopterrel rendelkeztek, szikláról és vízből is ki tudták menteni függeszkedve a beteget, ezt már több gyakorlaton bebizonyították. Ők a gépeket üzemeltetik, míg az orvost és szakápolót az Országos Mentőszolgálat biztosítja, a pénzt a Társadalom-biztosítás adja.

A gyakorlatot Kónya Imre belügyminiszter is megtekintette, így fokozottan ügyeltek a nézők biztonságára. A testőrök legalább is ezt mondták, amikor a fotósokat sem akarták a romok közé engedni. (Szerencsére meggyőztük őket!) A nézőtérről vajmi keveset láthattunk volna az eseményekből, csak hallani lehetett volna, és elképzelni, mikor mi történik a füstölgő romok között. Volt még mentés a felborult buszból kisiklott vonatból, karambolos teherautóból is. A gyakorlat befejezéseként pedig a Borsod megyei barlangi mentők mentőkutya-bemutatóját csodálhatta a nagyérdemű. Közben az éhezők gulyáságyúból kapták a babgulyást.

Délben kiállítás nyílt a bázison egyéni védőeszközökből. Több mint egy tucat gyártó mutatkozott be a belügyminiszternek, s a szakmai közönségnek. A napot lakossági fórum zárta, ahol a miniszter gratulált a polgári védelmi gyakorlat résztvevőinek. Addig jó, míg éles helyzetben nem kell bizonyítani rátermettségüket! ? írhattuk a ?90-es évek közepén.

Szóljon hozzá!