ZETApress

hírportál

Hol terem a jegyüzér?

Hetek óta játszották a felújítás előtti Corvin moziban a Jurassic Park című sikerfilmet a ?90-es évek derekán, az egyik délután mégis több-tízméteres sorok kígyóztak az utcán. Már alig volt jegy, a zömét az üzérek felvásárolták. Akkor is a sorok között járkáltak, nagy hangon kínálták portékáikat.

A Ferenc körúti aluljáróban alig találok szabad telefont. A 07-et hívom, teljes névvel bemutatkozom. Elmondom, hogy háromszáz forintért árulják az üzérek a 180 forintos jegyeket, öt-hat darabot szorongatnak markukban. Újságíró vagyok ? mondom ?, s érdekelne, mit tesz a rendőrség a jogtalan haszonszerzés, a nézők megkárosítása ellen? ? A Corvin moziban? ? kérdez vissza az ügyeletes. ? Néhány adatára még szükségem lesz. Kérem, ismételje meg a nevét! ? utasít, pedig még ő is adós a bemutatkozással.

Újra elmondom, majd kétszer ki is betűzöm a nevemet. Minden szavam magnóra megy a központi ügyeleten, így nem értem az időhúzó taktikát. Közben néhány rosszarcú, fekete lábú egyén áll körül. Látszólag a telefonra várnak, de csak azt figyelik, kivel és mit beszélek. Mikor a lakcímemre kerülnek sor, gyorsan leteszem a kagylót. A közönségnek nem adom ki magam.

A közelben van a Páva utcai Akció Osztály, hozzájuk indulok. Útközben elgondolkodom. Néhány civil-ruhás nyomozójuk talán elvegyülhetne a sorban állók között, s elkaphatná az üzéreket. Ha ezt kellőképp propagálnák az írott és elektronikus sajtóban, akár visszatartó ereje is lehetne. Kérdés csak az, megérné-e rendőréknek. A jegyüzérjég szabálysértés, így ez nem lenne nagy fogás. Amíg postai rablókat, meg más erőszakos bűncselekmények elkövetőit kell üldözniük, üzérek lefülelésére nem pazarolhatnak komoly rendőri erőt. Aki drágábban vesz jegyet, magára vessen! Amilyen a kereslet, olyan a kínálat!

Úgy döntök, mégsem háborgatom a Páva utcaiakat. Félek, hogy bejelentésem nyomán a helyszínen fognak majd szembesíteni a jegyüzérekkel. Erre, meg a tárgyalásokra járásra nincs szükségem. Dolgozzanak csak nyugodtan az árdrágítók! Hogyan is szól az a népi mondás? Míg lócitrom van, veréb is van. Csak az a baj, hogy egyre többen néznek minket verébnek! – írtam a ’90-es évek derekán.

Szóljon hozzá!