ZETApress

hírportál

Bátorságpróba a vizsgálóban

A fegyveres biztonsági őröknek pszichológiai vizsgálatra is kell menniük, írtam tegnap az 1992-es visszaemlékezésemben. Tíz évvel később, 2002. szeptemberében ? négy hónappal a móri vérengzés után ? magam is részt vettem egy ilyenen. Előbb néhány tesztlapot kellett kitöltenem, majd a műszeres vizsgálatok következtek.

Néhány kérdés megmaradt bennem a tesztlapokból. Megfognék-e egy elektromos vezetéket, melyről a főnököm állítja, hogy áramtalanították, le tudnék-e szállni gyakorlás nélkül egy helikopterrel, ha előtte elmondják, hogyan kell? A legjobban azok tetszettek, hogy el tudnék-e vezetni egy autót tíz korsó sör megivása után, meg tudnék-e oldani tökéletesen egy számtanpéldát tíz felessel a gyomromban, vagy szembe mernék-e szállni puszta kézzel, egy fegyveres bűnözővel?

A fenti kérdésekre minden épeszű ember nemet mond, csak a kalandfilmeken nevelkedett nagyképű, hülye hősködők nem. A személy- és vagyonőri tanfolyamokon egyébként is azt tanítják a hallgatóknak, hogy működjenek együtt a bankrablóval. Persze ezt nem mindenki veszi Mór után komolyan, ezért aztán néhány rabló otthagyta már a fogát. Mindig az őrnek adtak igazat az ügy kivizsgálásakor, mégis lesznek ezután is ostoba próbálkozók, akik azt hiszik, hogy nekik sikerül túljárni mások eszén.

A fegyverkezelésből is vizsgázni kellett. Nekem golyós-, sörétes- és maroklőfegyverből, valamint gázfegyverből elsőre sikerült. Akkor még volt sörétes puskájuk a pénzkísérőknek, ezért ez előny volt a felvételeknél. Egyébként is elvem, hogy mindent, vagy semmit! Az írásbeli vizsgán harminc perc állt rendelkezésemre a fegyvernemenkénti 15 kérdés megoldására, s legalább tízet kellett tudnom belőlük.

A vizsgadíj azonos akkor is, ha csak egyből, meg akkor is, ha mind a négyből vizsgáztunk, így érdemesebb volt mind a négyet megpróbálni. Igaz ennek is volt hátulütője, hiszen egy, két, három, vagy négy tesztlap esetén 15, harminc, 45, vagy hatvan kérdésre kellett válaszolni félóra alatt. Egy-egy kérdésre tehát így átlagosan két perc, egy perc, negyven másodperc, vagy csak fél perc jutott. Ennyi idő alatt sokan el sem tudnák olvasni a feladatot, nemhogy helyesen válaszoljanak is rá. A pszichológiai vizsgálaton egyébként az egyik lapon háromszáz kérdésre kellett igennel, vagy nemmel válaszolnom minél rövidebb idő alatt.

Lövések álló és mozgó célpontokra

A fegyverismereti tesztet gyakorlati vizsga követte. Kispuskával és PA 63 mintájú maroklőfegyverrel ? amilyen korábban a rendőröknek is volt ? kellett céltáblára lőni a Fehér úti lőtéren. Itt nem a találat, hanem a szabályos fegyverkezelés, töltés-ürítés és a célra tartás számított. Üres lőfegyver nincs, csak töltetlen, tanították mindenütt nekünk, ezért aztán nem foroghattunk a lőállásban. Miután ez is sikerült, a különböző fegyverek részeit kellett elmondanom a szóbeli vizsgán egy rendőrtisztnek.

A vadászoknak is kell ez a rendőrségi vizsga, de ott ezt egy vadászvizsga is követi. Ott a golyós puskával tíz lövésből ötször el is kellett találni az őzalakot, sörétessel meg húsz lövésből legalább nyolcszor a repülő korongot a budaörsi lőtéren. Öt-öt lövést kell leadni különböző lőállásokból a szemből majd mögülünk, később a jobbról majd balról érkező agyaggalambokra. Van ilyen versenyszám is, melyben Igaly Diána remekelt az olimpián. Ő is Budaörsön gyakorolt.

A vadászengedélyhez írásban és szóban is vizsgázni kell. A tesztlap helyes kitöltése után a védett és vadászható állatokat kell képekről felismerni. Ez utóbbinál azt is tudni kell, hogy az év melyik szakában lőhetők ki. A tesztlapon is vannak érdekes kérdések. Ilyen például, hogy a hegygerincen álló szarvasbikának a gerincére kell-e célozni, vagy máshová? Mivel nincs mögötte golyófogó, a válasz természetesen az, hogy sehová, mert az eltévedt golyó bárkiben kárt tehet. Kevesen gondolnák ugyanis, hogy egy golyós puskából kilőtt lövedék még hat kilométer távolságban is halálos sebet ejthet!

Önvédelmi lőfegyver viselésére 2003-tól, az új budapesti rendőrfőkapitány hivatalba lépésétől már kevesen kapnak engedélyt a fővárosban. Aki mégis viselhet ilyet, az a rendőri igazoltatáskor rögvest mutassa meg, mert ha a rendőr veszi észre előbb, úgy könnyen földre viheti a merénylőnek vélt fegyverest. Sem ehhez, sem a vadászfegyver birtoklásához nem kell pszichológiai vizsgálat, elég csak az orvosi igazolás. Pszichológushoz csak munkavégzés esetén kell elmenniük a pénzszállítóknak és a pénzintézetek őreinek, amit viszont nem saját, hanem csak jogi fegyverrel láthatnak el.

Munkavégzéshez személy- és vagyonőri igazolvány és kamarai tagsági is kell. Az előbbit egy sikeres vizsga letétele után a helyi rendőrkapitányságok adják ki. Korábban ezek még határidő nélküliek voltak, idén viszont ki kellett őket cserélni. A pár éve hatályos törvény értelmében már ötévente kell érvényesíteni azokat, újabb 6900 forintért. A kamarai tagdíj az elmúlt öt év alatt évi háromezerről ötezer forintra, az egyszeri nyilvántartásba vétel díja pedig nyolcszázról kétezer forintra emelkedett. Az őrök órabére a terület és a feladat függvényében három- és ötszáz forint között mozog, de inkább a kevesebbet adják nekik.

Szóljon hozzá!