ZETApress

hírportál

Gyermekképviselők kérdései

VIII. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés volt ma a fővárosban. 8. alkalommal hívott meg gyermekeket az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Gyermekek Világnapja alkalmából az Országház Felsőházi termébe ? tudatta Pethő Zsófia, az NGYSZ sajtóreferense.

A Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8 és 18 év közötti gyermekek részére Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék? címmel. A megadott határidőig több száz színvonalas és értékes munka érkezett be. A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe. Itt a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket, és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a Házszabály szerint szavazásra bocsátották.

Magyarországi településekről és a határon túlról ? Erdély, Kárpátalja, Csángóföld és a Duna-delta területéről ? több mint 350 gyerek foglalt helyet a Felsőházi terem padjaiban. A gyerekek utazási és étkezési költségeit a szervezők állták. A gyerekeket dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a rendezvény házigazdája, valamint dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta.

A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg az oktatás, a környezetvédelem, a környezettudatosság, a bevándorlás, a sportolási lehetőségek, az ingyenes kulturális lehetőségek, városfejlesztés, külpolitika, honvédelem, munkanélküliség, munkahely-teremtés, egészségügy, a média, az internethasználat, a bel- és külföldi utazás, a közlekedés és közlekedésfejlesztés és az egészségmegőrzés témaköreit érintették. Felmerültek a határon túl élőkkel kapcsolatos kérdések is.

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk. A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án, ma már szinte a világ minden országában ünnepeljük. Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.

Szóljon hozzá!