ZETApress

hírportál

Magyarország Holnap

Nem rombolásra, hanem építésre hívok, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap délelőtt a Hotel Intercontinentalban rendezett konferencián és kerekasztal-beszélgetésen. Ezzel a pénteki Kossuth téri kordonbontásra célzott, melyről mi is beszámoltunk. A tüntetések egyébként szombaton is folytatódtak, s rendőrség egész nap kiszorítósdit játszott a folyton visszatérő mintegy félszáz elégedetlenkedővel. Most nézzük, hogy miért is ment a kormányfő a patinás szállodába.

Vannak ügyek, amelyekben Magyarországnak közös nevezőre kell jutnia, mert a lényegüket tekintve hosszú távú kérdések, amelyekben nem engedhető meg, hogy négyévente irányt váltsunk. Ezek közé tartozik az a három is, amellyel kapcsolatban nemzeti kerek-asztalt kezdeményezett a miniszterelnök. Ez a nyugdíjak, a versenyképesség, és az oktatás ügye. Nemzeti kerek-asztal, mert politikamentes, a pártpolitikai megosztottságtól védett keretek között nemzeti sorskérdésekről szól majd a szakmai munka. A nemzeti érdeknek ugyanis nincs pártállása.

A három tematikus kerek-asztal mindegyike 16-20 taggal alakul meg. A kerek-asztalok elnökeit és három tagjukat a miniszterelnök kéri fel. A többi tagot a témában illetékes parlamenti bizottságok elnökei, az adott területen működő tudományos műhelyek, érdekképviseleti és társadalmi szervek, történelmi egyházak delegálják. Olyan szervezetek delegálhatnak, amelyek köztiszteletnek örvendenek, megítélésük nem pártkérdés. Olyan szakembereket delegálhatnak, akik a téma avatott szakemberei, például akik kellő számú publikációval rendelkeznek az adott témában. A konferencia referátorai és korreferátorai nem tagjai a kerek-asztaloknak, de a delegáló szervezetek javasolhatják őket tagnak.

A kerek-asztalok témája, elnökei, delegáló szervezetek

A nyugdíj és öregkor témájával foglalkozó kerek-asztal elnöke Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. igazgatója. Az oktatás és gyermekesély témájával foglalkozó kerek-asztal elnöke Fazekas Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének igazgatója. Az adórendszer és versenyképesség témájával foglalkozó kerek-asztal elnöke Török Ádám, az MTA levelező tagja, a Pannon Egyetem egyetemi tanára. Ezek a személyes hozzászóláson alapuló, offline-kerekasztalok, amelyek mellett beindul egy online-kerekasztal is, azaz a világhálón is megteremtjük a párbeszéd lehetőségét. Ez honlapjukon valósul meg.

A Magyarország Holnap nevű tematikus kerek-asztalok nyitányát a Magyarország Holnap konferencia jelentette tegnap délelőtt. A konferencián felszólalt a miniszterelnök, majd a három témában megszólaló két-két előadó következett. Az egyik előadó, a referátor a vitaindító téziseket ismertettei, a másik, a korreferátor a téma egy másik lehetséges megközelítését adta. Várhatóan március elején egy újabb konferencián vitatják meg az addig felmerült elképzeléseket. A konferencia költségeit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség állta. Az esemény hátteréül szolgáló díszletelemek, a tézispapírokat tartalmazó kiadvány a Miniszterelnöki Hivatal közbeszereztetett kommunikációs büdzséjéből lett fedezve.

Szóljon hozzá!