ZETApress

hírportál

Orbán tovább kormányoz

Boldog győztesekMájus 8-án 10 órára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök, aki Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére ? olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) weboldalán.

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze, s ez épp a harmincadik nap. Áder János ezzel egy időben az Országgyűlésbe bejutott, országos listáról mandátumot szerző pártok és pártszövetségek listavezetőit levélben kérte fel, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos egyeztető tárgyalásokat.

Várhatóan a jövő héten megkezdődnek az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületei. Az alakuló ülést előkészítő tárgyalások fontosabb feladatai közé tartozik az Országgyűlés működésének alapvető személyi és szervezeti feltételeinek megteremtése, a tisztségviselők ? elnök, alelnökök, jegyzők ? választásának előkészítése, az alakuló ülés napirendjének, valamint a parlamenti ülésrendnek a meghatározása. Ugyancsak az előkészítő tárgyalásokon kezdődhet meg a bizottsági rendszerről szóló egyeztetés is. Kövér László házelnöknek az egyeztetésekben nincs szerepe, az Országgyűlés Hivatala azonban segítséget nyújt ehhez a pártoknak ? tudatta a Parlament Sajtóirodája.

A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart. A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges. Szintén az alakuló ülésen választják meg ? az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján ? titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg. A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be.

Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek. A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról. Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását. A parlamenti patkóról idekattintva olvashatunk.

Megalakult a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 16 tagú új parlamenti frakciója. A frakció megválasztotta a tisztségviselőket: Harrach Pétert ismét frakcióvezetőnek, Vejkey Imrét, Szászfalvi Lászlót és Móring József Attilát frakcióvezető-helyettesnek. A frakcióigazgató Latorcai János lett. A képviselőcsoportot 9 egyéni és 7 listás helyen bejutott képviselő alkotja, közülük hárman ? Kárpátiné Juhász Hajnalka, Nacsa Lőrinc és Süli János ? először nyertek mandátumot. Az április 8-i parlamenti választáson a Fidesz?KDNP 133 országgyűlési mandátumot szerzett, amivel kétharmados többsége lesz a 199 fős törvényhozásban.

Alakuló ülést tartanak és frakcióvezetőt választanak az MSZP parlamenti képviselői ma Budapesten, ahol a képviselőcsoport új vezetőjét a leköszönt elnökség javaslatára választják meg. Az elnökség Tóth Bertalant javasolja a képviselőcsoport vezetőjének. A frakció többi vezetőjét, illetve a parlamenti tisztségviselőket majd csak az Országgyűlés megalakulása után választják meg. A frakcióülésen elbúcsúznak azoktól a képviselőktől, akik nem szereztek mandátumot. Áttekintik a választás eredményét, a parlamenti erőviszonyokat és meghatározzák a további teendőket.

A Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt képviselőinek Tóth Bertalan küldött meghívót és reméli, hogy eljönnek. Az MSZP?Párbeszéd 20 mandátumot szerzett az április 8-ai országgyűlési választáson. A húsz politikusból 16 szocialista, három a Párbeszéd tagja, egy pedig a Magyar Liberális Párté. Sajtóhírek szerint ez utóbbi négy képviselő az Együtt egyetlen egyéni képviselőjével kiegészülve önálló frakció megalapításán gondolkodik, mert egy frakció minimálisan öt fővel működhet.

Szóljon hozzá!