ZETApress

hírportál

Állami díjak az Országházban

Parlamenti díjazottakMárcius 15-e örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe ? mondta a parlamenti ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök 17 órakor a Kossuth- és Széchenyi-díjak, a Kossuth-nagydíj, valamint a Magyar Érdemrend polgári és katonai tagozata átadása előtt.

1848. március 15-e világossá tette: a magyarok nem akarják kiengedni kezükből a saját sorsuk feletti döntés jogát. 1849-ben a forradalom első évfordulóján, a honvédő háború közepette csak keveseknek jutott ideje az ünneplésre, mert március 15-e hősei különböző posztokon, de mind a haza ügyét szolgálták. Pedig a 170 esztendővel ezelőtti forradalom lármájából ? ahogy Kossuth fogalmazott ? a magyarok igazságot kereső, szabadságban reménykedő hangja hallatszott fel az égre ? emlékeztetett az államfő.

Áder János szerint ekkor bebizonyosodott, hogy a magyarok ragaszkodnak szabadságjogaikhoz, a nemzeti függetlenséghez, a haladás szelleméhez, és hajlandók áldozatot hozni érte. Ha kell vitákban, ha kell, heves ütközetekben, de ? miként az áprilisi törvények kimondták ? jogban és érdekben egyesítve. Ezért nem tudta kikezdeni 1848/49-et sem az idő, sem az elhallgatás, sem a történelemhamisítás, sem a kisajátítás. Az elmúlt 170 év politikai csörtéi során el-eltévedő pengék sem tudtak sebet ejteni rajta.

Március 15-e örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe. Ezért vált hagyománnyá és ezért köszöntik ezen a napon mindazokat, akik a legjobb tudásukkal szolgálnak. A nemzeti ünnep alkalmából díjazott művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket ma is a tenni akarás, a haladás eszménye sarkallja egyre jobb és jobb teljesítményre. Ők azok, akik művészetükkel örök érvényű értékeket képviselnek, hűek nemzeti hagyományainkhoz, s egy zavaros eszméktől terhelt világban is meg tudják mutatni, mi a katarzis. Akik tudományos munkájukkal, kutatásaikkal egyszerre a jelent és a jövőt is szolgálják. Azokat, akik szorgalmukkal, fáradhatatlanságukkal, elkötelezettségükkel mindannyiunknak példát mutatnak ? emelte ki az államfő, méltatva a kitüntetetteket.

Áder János a kitüntetettekhez fordulva köszönetet mondott, amiért tehetségükkel, szorgalmukkal, hűségükkel, józanságukkal, áldozatukkal, türelmükkel példát mutatnak és ezzel másokat is jobb teljesítményre sarkallnak. Ezután Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában 15 Kossuth- és 16 Széchenyi-díjat, valamint Sára Sándor filmrendező, operatőrnek Kossuth-nagydíjat adott át. A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést 16-an kapták, a katonai tagozat kitüntetést Papp Károly r. altábornagy, országos rendőr-főkapitány érdemelte ki.

Szóljon hozzá!