ZETApress

hírportál

Üljön össze a Parlament!

Tóth Fanni, AVMRendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok az (AVM) kilakoltatás-ellenes törvényéről, miután a Fidesz már három alkalommal akadályozta meg, hogy a Parlament tárgyalhasson a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó törvényről ? tudatta A Város Mindenkié Sajtóosztálya.

Az LMP ezért ? a többi ellenzéki párttal közösen ? az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte március 21-én szerdára. A törvénymódosítás célja, hogy a Parlament még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt foglalja törvénybe, hogy 1.) a települési önkormányzatok kötelezettsége megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, továbbá 2.) az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se legyen lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot február 12-én nyújtották be az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői a Momentum támogatásával. A Házbizottság február 14-én tárgyalt először az előterjesztésről, ahol arról kellett volna a tagoknak dönteni, hogy javasolják-e a törvényjavaslat gyorsított tárgyalását. Ezzel azt lehetett volna elérni, hogy a hajléktalanná válással fenyegetett gyermekes családokat védő intézkedések már a téli kilakoltatási moratórium vége, azaz április 30-a előtt hatályba léphessenek.

Akkor a Fidesz-frakció néhány nap gondolkodási időt kért. Február 19-én a Házbizottság újabb ülésén végül a Fidesz hivatalosan is elutasította a törvénymódosítás támogatását ? magyarázatot azonban a frakció nem volt hajlandó adni arról, hogy a Családok évében miért nem tartanak indokoltnak egy ilyen jogszabályt. Legutóbb február 27-én tárgyalt a Parlament népjóléti bizottsága a javaslatról, ahol szintén a Fidesz akadályozta meg, hogy a módosításról tárgyalhasson a Parlament. A bizottság ülésén nem hagyták felszólalni Tóth Fannit, az AVM aktivistáját sem, akinek a beszédét végül Demeter Márta (LMP) olvasta fel.

Ha a Fidesz meggondolja magát és a kilakoltatás által fenyegetett családok oldalára áll, akkor a március 21-re kezdeményezett rendkívüli ülés akár arra is lehetőséget adhat, hogy a törvénymódosítást még a választások előtt elfogadja a Parlament. Ebben az esetben a gyerekes családokat az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium után sem lehetne utcára tenni. Ez hatalmas előrelépést jelentene annak érdekében, hogy ? ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök 2017 novemberében fogalmazott ? Magyarország valóban ne a kilakoltatott emberek országa legyen!

Szóljon hozzá!