ZETApress

hírportál

Szolgáló minisztereket!

ÁrnyékkormányfőAz embereket szolgává tevő uralkodás helyett az embereket szolgáló kormányzást ígért választási győzelmük esetére Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje délelőtt a Paulai Ede utcai Loffice-ban, amikor bemutatta árnyékkormányának tagjait.

Mint mondta, olyan világos értékrenddel bíró, de pártoktól független személyeket választott a csapatba, akik már sokat tettek saját szakterületükön az országért. A hódmezővásárhelyi polgármesterválasztás eredménye megmutatta, az emberek mást akarnak, és nemet mondtak az elmúlt nyolc év politikájára. A most bemutatott miniszterjelöltek a tervezett kormány mintegy felét teszik ki, a többi helyet a kormányát támogató pártok politikusainak tartja fenn a parlamenti helyek függvényében. Mint mondta, korábban sokan vélték úgy, hogy nincs olyan erő, amelyik leválthatná a Fideszt, de reményei szerint a mai naptól kezdve mindenki számára világos lesz, hogy Magyarországon a kormánynak csak alternatívája van.

? A mi szövetségünk valóban készen áll arra, hogy ne csak nemet mondjon az Orbán-rendszerre, hanem igent mondjon egy másfajta társadalom másfajta gazdaság, másfajta politika, másfajta ország felépítésére, amely valóban mindannyiunk közös otthona lehet. Az szerintem már nem kérdés, hogy Orbán megy, az a kérdés, hogy mi jön utána ? mondta Karácsony Gergely, aki nem pártos, hanem a szó valódi értelmében vett nemzeti kormányzást, a hibák kijavítását, az elmúlt nyolc év elvesztett esélyeinek visszaszerzését ígérte választási győzelmük esetére.

Karácsony Gergely az egyórás eseményen Komáromi Zoltánt az egészségügy, Daróczi Gábort az oktatás, Hegyesiné Orsós Évát a szociális ügyek, Mellár Tamást a pénzügy, Andor Lászlót a foglalkoztatás, Ámon Adát a környezetvédelem, Wittinghoff Tamást pedig az önkormányzatért felelős tárca leendő vezetőjeként mutatta be. A hetek saját tanácsadói testületének vagy a V18-nak, esetleg mindkettőnek a tagjai. A további tárcákról (vélhetőleg a külügy, belügy, hadügy, igazságügy, közlekedés, sport, ipar és kereskedelem) egyelőre hallgatott.

FélárnyékkormányKomáromi Zoltán (saját), akit a kormányfő-jelölt a nemzet háziorvosaként mutatott be arról beszélt az eseményen, hogy saját minisztériumot kell kapnia az egészségügynek, az ágazatot pedig az európai országokban szokásos finanszírozáshoz kell juttatni, a területet érintő döntéseket pedig minisztersége esetén szakemberek hozzák meg.

Daróczi Gábor (saját) szerint a nyilvánosan hozzáférhető adatokból látható, mekkora a baj az oktatásüggyel, fő feladatai között az demokrácia alapjainak újraépítését nevezte, gondolat- és lelkiismeret-szabadságot, valamint igazságosságot és egyenlőséget ígérve szakterületén. Az oktatásnak segítenie kell, hogy csökkenjen a társadalom sokfelé szakítottsága, a GDP 6%-ára kell emelni az oktatásra fordított összeget; ingyenes első diplomát ígért, valamint azt, hogy adójóváírás formájában visszakapják befizetett pénzüket az öt éve indított Diákhitel 2-t már részben törlesztők. Pozitív és világos üzenetet kell küldeni a romáknak, évente egy kisebb stadion árát fordítva ösztöndíj-programjaikra!

Hegyesiné Orsós Éva (saját) a társadalom integrációjának fontosságáról szólva azt emelte ki, hogy az utóbbi években drasztikus változások álltak be a társadalmi csoportok között, elsősorban a gazdagabbak javára; példaként említette, hogy míg az első Orbán-kormány idején 15 százalék volt a bérkülönbség a legjobban teljesítő megye és a sereghajtó között, addig mostanra 54 százalékra ugrott ez a mutató. A helyzet javításához változtatni kell az erő- és jövedelemforrások elosztásán.

Mellár Tamás (saját és V18) ez utóbbi eszközeként az adórendszer átalakítását említette, a túlsúlyba került fogyasztási típusúak helyett a társasági adóra helyezve a hangsúlyt. Céljai között az átlátható, az aktualitás érdekében ismét ősszel elfogadott, kormányrendeletek helyett csak pótköltségvetéssel módosítható büdzsét, a maastrichti kritériumok teljesítését, a GDP-arányos államadósság csökkentését, az olyan alternatív elosztási csatornák, mint a tao vagy a jegybanki alapítványok pénzeinek megszüntetését említette. Szerinte a minimálbér esetében nulla vagy ahhoz közeli személyi jövedelemadó-szintre van szükség, az átlagfizetés esetében a mostanira, az azt meghaladóknál viszont magasabbra.

Andor László (saját és V18) egy szociális párbeszéd útján kialakított Munka törvénykönyvét nevezte kiindulópontnak, hozzátéve, ennek egyszerre kell szolgálnia a rugalmasságot, a tisztességes munkakörülményeket, valamint az egyéni és kollektív jogokat, ezt pedig egy korszerű nemzeti foglalkoztatási szolgálat felállítása követné. A közmunka dominanciájának megszüntetéséről szólva kijelentette: a résztvevők kétharmada valamilyen más, értelmes formában kaphatna munkát, ugyanakkor aki köz-foglalkoztatott marad, arra a jövőben minden foglalkoztatási szabályt, benne a minimálbért is, alkalmazni kell. Megdupláznák a munkanélküli-segély példátlanul alacsony tartamát, külön figyelmet fordítanának az át- és továbbképzésre, valamin a 25 év alattiak munkaerő-piaci támogatására, s az életkort később a 30 évre lehetne felemelni.

Ámon Ada (saját) első kormányzati lépéseik között említette a paksi reaktorbővítés felfüggesztését, felülvizsgálatát és leállítását, hangsúlyozva, hogy ehelyett modern, fenntartható, kipróbált, jól működő megoldásokat vezetnének be, példaként a napkollektorok mellett a szélenergiát említve.

Wittinghoff Tamás (saját) szerint miközben a rendszerváltás legfontosabb ígérete az volt, hogy az egyének és a közösségek beleszólást kapnak az őt érintő ügyekbe, ám amit ma Magyarországon látunk, az éppenséggel ennek az ellenkezője, ezért egy normális Alkotmányban garantált önkormányzatiságra van szükség.

Szóljon hozzá!