ZETApress

hírportál

Nőnap a Vasas Székházban

Nőnapi köszöntőkA férfiaknak és nőknek közösen kell építenie az országot! ? mondta Karácsony Gergely délelőtt a Magdolna utcai Vasas Székházban. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint egy társadalom akkor sikeres, ha a férfiak és a nők minden feladatot megosztanak.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja (PES) nőnapi konferenciáján azt mondta, a Teremtő nem egyformának, de egyenlőnek teremtette a nőket és a férfiakat. Olyan országot kell teremteni, ahol ez az egyenlőség megélhető. A Nemzetközi Nőnap március 8-án van, de a magyaroknak április 8-a lesz az igazi nőnap, ami után egy olyan országot kezdenek építeni, ahol mindenki számít!

A Nők a változásért, változás a nőkért című konferencián a miniszterelnök-jelölt rögzítette: a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni fellépésről szóló isztambuli egyezmény ratifikálása lesz az első lépése kormányra kerülve. Az új Alkotmányban rögzítik a férfiak és nők esélyegyenlőségét. A törvény erejével kell fellépni az ellen, hogy ugyanazért a munkáért kevesebb bért kap egy nő, mint egy férfi!

Szólt arról is, hogy az Orbán-kormány rengeteget beszél a családokról, mégis egyre kevesebb gyermek születik. Karácsony szerint ott születik a legtöbb gyermek, ahol a legkiegyensúlyozottabbak a férfiak és nők közötti viszonyok, ahol az apák is tudnak pelenkázni, ahol a férfiak is részt vesznek a házimunkában, ahol van bölcsőde és óvoda, ahol a nőknek nem kell választani hivatás és család között. Fejleszteni kell a bölcsődei és az óvodai ellátást, béremelésre van szükség a bölcsődékben! ? tette hozzá.

Karácsony Gergely beszédét személyes vallomásokkal kezdte azzal kapcsolatban, hogyan változott meg a nőnappal kapcsolatos korábbi elutasító álláspontja, illetve hogy milyen kihívásokat jelent családjának a sok kampányprogram. Szerelmes vagyok a feleségembe! Mindent az országért, mindent a kampányért. Ezt az egyet ne várják tőlem! ? közölte a politikus arra a közvélemény-kutatásra reagálva, miszerint míg Gyurcsány Ferenc DK-elnököt autószereléssel bíznák meg a nők, addig Karácsony Gergellyel romantikus éjszakát töltenének. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kormányra kerülve beengedne-e migránsokat az országba.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint 2010 után nem javult, hanem nehezebbé vált a nők élete, a hatalom nem tekinti partnernek a nőket. Egy esély van arra, hogy a női szerep megváltozzon Magyarországon, ha elzavarjuk Orbán Viktort. A pártelnök azt mondta, az MSZP-Párbeszéd szerint a XXI. századi nőpolitika azt jelenti, hogy a nők valósítsák meg álmaikat. Ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve minden törvényjavaslat benyújtásakor vizsgálják, annak hatását a nőkre. A kormány első döntései között 50 százalékkal megemeli a családi pótlékot, szigorítja a családon belüli erőszak büntetését ? ismertette.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke úgy fogalmazott, ma Magyarországon női politikusnak lenni bizony néha hátrány, jó politikusnak lenni viszont mindig előny. Elmondta, hogy a parlamentben sokszor beszólnak a női politikusoknak, de szerinte ezek a mondatok másról szólnak. Arról szólnak, aki mondja, annak a görcseiről, kisebbségi érzéseiről. Szerinte bár sokat fejlődött Magyarországon az elmúlt évtizedekben a nőkhöz való viszony, és talán női vezetőkre is vágynak az emberek, de csak azért nem fognak senkit megválasztani vezető politikusnak, miniszterelnöknek, mert két cicije van.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, az MSZP választmányának elnöke történelmi anekdotákat idézve azt mondta, mi nem akarunk mást, mint magyar reneszánszt április 8-a estére, hogy újjászületés legyen, magyar reneszánsz. Maria Joao Rodrigues, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata képviselőcsoportjának ügyvivő elnöke az európai szociális pillér megvalósítása mellett érvelt. Reiner Hoffmann, a Német Szakszervezetek Szövetségének elnöke a konferencia előtt sajtótájékoztatón arról beszélt: Európa nincs kimondottan jó állapotban, ezért fontos, hogy az európai tagállamok szoros együttműködésben egy politikai változást indítsanak el. Az embereknek látni kell a maguk életében, hogy Európa többet jelent, mint az európai közös piac, ehhez azonban egy erős szociális dimenzióra van szükség ? tette hozzá.

Európában lényeges béremelésre van szükség a munkavállalók számára, mert semmi értelme annak, hogy az EU-n belül a tagállamok úgy próbáljanak egymással versenyezni, hogy egyre alacsonyabb béreket fizetnek és egyre hosszabb munkaidőt követelnek meg; a munkaerőpiac számára európai játékszabályokat kell meghoznunk, és ehhez az európai minimálbér-szabályozás is szükséges ? jelentette ki a német szakszervezeti vezető, aki Berlinből nem tudja megállapítani, hogy a jelenlegi kormány kész-e arra, hogy ezt a fajta kurzusváltást támogassa Európában, ezért rendkívüli nagy érdeklődéssel és a kíváncsisággal érkezett Budapestre, ahol szeretne képet alkotni arról, hogy Magyarországon a választásokat követően lehetséges lesz-e a kormányváltás. A találkozón részt vett Molnár Gyula pártelnök mellett Gúr Nándor, MSZP-alelnök is.

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozata és a PES Women elnöke, a magyar demokraták hősnőiként konferálta fel Angeli Gabriellát és Kis Andreát. Angeli Gabriella, Kalocsa önkormányzati képviselője, országgyűlési képviselőjelölt közölte, akkor is nyilvánosságra hozta volna Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kalocsai Elios-jelentését, ha előre tudja, hogy utána elbocsátják állásából. Kis Andrea, Hódmezővásárhely frissen megválasztott MSZP-s alpolgármestere azon véleményét hangoztatta, hogy 28 évvel ezelőtt a városban nem történt meg a rendszerváltás, a helyiek félnek, korrupció jellemzi a települést. Lázár János miniszter mindenen rajta tartja a szemét, az időközi polgármester-választás Lázár Jánosról és a Fideszről szólt Hódmezővásárhelyen. Van még feladatunk: kiikszelni Lázár Jánost a Csongrád megyei 4-es választókerületben április 8-án ? mondta, majd átadták az MSZP Nőtagozata Szegfű-díjait.

Szóljon hozzá!