ZETApress

hírportál

Vitatkoznak a költségvetésről

Csütörtök reggel 8 órakor kezdi meg az Országgyűlés a jövő évi költségvetés vitáját. Az elnöki javaslat értelmében aznap és másnap éjfélig, míg szombaton este hatig tanácskoznak. Az m2 az első két nap délután 5-ig, szombaton fél 12-ig közvetíti az eseményeket. Ha minden a tervek szerint zajlik, december 21-én, tehát már Karácsony előtt el is fogadhatja a büdzsét a kormánytöbbség. Az ellenzék a 16 éve megszokott módon biztosan megint nemmel szavaz.

A hozzászólásokra rendelkezésre álló időt a frakciók létszáma határozta meg. A legtöbbet, 632 percet az MSZP, a legkevesebbet, 176 percet az MDF kapott. Az egyetlen független képviselő kilenc percig szólhat hozzá. A FIDESZ 508, az SZDSZ 268, a KDNP 207 percet kapott. Az időket napokra is, s azon belül TV előtti és adásidőn kívüli percekre is elosztották. A tárgynapon fel nem használt percek másnapra nem vihetők át.

Ma délután napirend előtt a miniszterelnök kevesebb, mint tíz percet beszélt, de a FIDESZ és a KDNP most is kivonult. Gyurcsány Ferenc két témában ajánlott együttműködést az ellenzéknek, de ők egyiknek sem örültek igazán. Mindkettőt mi ajánlottuk a kormánynak, válaszolták az ötperces időkeretben frakcióvezetőik, de akkor ezeket elutasította a koalíciós többség. Most már csak az lenne érdekes, ha most meg az ellenzékiek utasítanák el saját korábbi javaslataikat! Volt már erre példa többször is.

A mai interpellációkat, azonnali kérdéseket és válaszokat, valamint kérdéseket szavazási dömping követte. Holnap reggel kilenctől délután ötig néhány közlekedéssel összefüggő, valamint a gazdasági reklámtevékenységről és a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló, s hozzá kapcsolódó törvények módosításáról vitatkoznak. Szerdán nem lesz ülés, hogy erőt gyűjthessenek a képviselők a csütörtökön kezdődő maratoni költségvetési vitához.

Szóljon hozzá!