ZETApress

hírportál

Szondát fújjon a képviselő?

Múlt hétfőn megint elvetette a Parlament az a kétharmados törvénytervezetet, hogy a képviselő köteles legyen megfújni a szondát a közúti ellenőrzéskor. Dávid Ibolya, az MDF elnöke ma napirend előtt arról beszélt, hogy ezzel a képviselőket egyenlőbbé tették az egyenlőknél, s ez az állampolgárokat irritálja. A rendészeti tárca vezetője is arról szólt, hogy a kormány is változást szeretne. Nézzük meg most, mi lenne akkor, ha a mentelmi jog a közúti ellenőrzéseken nem védené meg a képviselőt.

Az intézkedő rendőr felszólítaná a képviselőt a szonda megfújására, de az megtagadná azt. A rend őre vajon erőszakkal a szájába nyomná a szondát? Ezt azért sem tehetné, mert az átlag állampolgár szájába sem nyomhatja. Helyette vérvételre kéne előállítani az átlag polgárhoz hasonlóan a honatyát is.

S mi van, ha nem akar elmenni vérvételre? Gondolkozzunk erről tovább. Ilyenkor bizony erőszakot kell alkalmazni, szükség esetén bilincset használni. De szép is lenne, ha az intézkedésnek ellenálló képviselőt, vagy képviselőnőt lebirkózná a rendőr, s bilincsben vinné a rendelőbe! Akkor utálná csak meg őt igazán az orvos, ha a számára szimpatikus párt képviselőjét hozná be erőszakkal!

Egy piás honatyával talán még könnyű lenne elbánni, de mi lenne, ha valakit csak azért vélelmezne ittasnak a rendőr, mert utálná őt, vagy a programját. Ilyenkor is jogosan intézkedhetne, legfeljebb egy negatív lelet esetén elnézést kérne. Ha akkor fogyna el a szondája ? s miért ne fogyaszthatná el mindet, ha céltudatosan várna valakire ? minden általa utált képviselőt vérvételre citálhatna ittas vezetés gyanújával. Ha több egyenruhás összefogna, s célzottan ellenőriznének az Országház környékén egy fontos döntés előtt, akár még a szavazás eredményét is befolyásolhatnák egy kis létszámú kormányzati többség esetében.

A mentelmi jog épp azt szolgálja, hogy feleslegesen ne lehessen a képviselőket a hatóságoknak macerálni, s magánvádas feljelentésekkel se lehessen őket bíróság elé citálni. Ha a közlekedési ügyek kivételt képeznének, az emberi lelemény megtalálná a lehetőséget a képviselők bosszantására, ok nélküli molesztálására. A szondáztatás meg nem engedése is ezt hivatott elkerülni, ezért jó döntés volt, hogy az elmúlt héten a Fideszesek elvetették a kétharmados javaslatot. Reméljük, hogy ezt úgy az MDF, mint a Kormány is megérti minél előbb!

Szóljon hozzá!