ZETApress

hírportál

József Attila a Dunánál

Tóbiás József az új kenyérrel a pártházbanAz MSZP elnöke szerint a jelenlegi állam nem demokratikus, hanem az önkény, az államkapitalizmus és a rendiség a sajátja ? mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke délelőtt az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a Jókai utcai Pártszékházban.

A szocialisták ezzel szemben olyan államot kívánnak, amelyre a joguralom, a szabadság és a szociális biztonság jellemző ? jelentette ki. A pártelnök szimbolikus helynek nevezte a Kossuth Lajos teret, amelyen szerinte álságos rekonstrukciót hajtott végre a jelenlegi hatalom. A tér ugyanis nem a valódi, nem a teljes magyar történelmet jeleníti meg, csupán díszletet nyújt ahhoz a politikához, amelyet a hatalom képvisel ? fogalmazott.

A megemlékezést eredetileg a Kossuth Lajos térről a Duna partra áthelyezett József Attila-szoborhoz szervezték, melyet a rossz idő miatt zárt helyre tették át. A szobor a megújított térről a regnáló hatalom szerint azért került a rakpartra, hogy József Attila örökbecsű soraira emlékeztessen: A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj ? írta 1936. júniusban A Dunánál című versében.

Tóbiás József kifogásolta, hogy a téren nem kaphatott helyet sem Szent István, sem IV. Béla vagy Széchenyi, de Radnóti Miklós vagy a századelő nyomorgó tömege sem. József Attila szobrának áthelyezéséről pedig úgy vélekedett: ez annak a szimbóluma, ahogy az elesett magyarokkal bánnak, perifériára szorítanak, miközben kinccsel, díszlettel, pompával próbálják elfedni a valóságot. A pártelnök bírálatot fogalmazott meg, amiért mintegy félmillió gyermek éhezik az országban, a családok majdnem fele nem tud megfelelő élelmiszert vásárolni magának, az egészségügyből pedig számos szakember hiányzik.

Szerinte a jelenlegi állam mentalitásában a harcot, az agressziót választotta a béke és a megértés helyett, totális hatalomkoncentrációra törekszik, nem a párbeszédben, hanem a megfélemlítésben hisz, lebontja a jogállamot. Ezzel feléli gyermekei jövőjét, és olyan országot teremt, ahonnan egyre többen mennek el ? fűzte hozzá. Hangsúlyozta: az MSZP ezzel szemben olyan államban hisz, amely a polgáraitól kapja a felhatalmazást, és őket is szolgálja, amelynek működése átlátható, óvja a demokratikus működést, és amelynek minden polgárát megilleti a biztonság. Közölte: pártja ezért új társadalmi szerződést akar létrehozni, amelyhez tömegekre van szüksége. Hozzátette: választók sokaságával kíván olyan országot teremteni, amely méltó Szent István örökségéhez.

Kitüntetések a Sándor-palotában

Kertész Imre és Rubik Ernő a Sándor-palotábanAmíg Tóbiás József az MSZP-székházban beszélt, Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában. A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van ? hangsúlyozta a kitüntetések átadása után mondott beszédében az államfő.

A kitüntetést, amelyet a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományoz, a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított ? és 1946-ban megszüntetett ? Szent István Rend megújításaként a 2011. évi CCII. törvény alapította meg. Tavaly a köztársasági elnök a legmagasabb állami kitüntetést Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak adta át az államalapítás ünnepe alkalmából.

Kertész Imrét méltatva elmondta: az író nemcsak azért vált méltóvá erre a kitüntetésre, mert a magyar Nobel-díjasok sorát gyarapítja, ráadásul magyar íróként ő volt az első, aki elnyerte a legrangosabb irodalmi elismerést, hanem egész életműve elismeréseként. Ez az életmű anatómiai pontosságú leírását adja annak, amit a diktatúrák művelnek az emberi lélekkel ? mutatott rá a köztársasági elnök, hozzátéve: Kertész Imre munkássága a szabadság belső megélésének lehetőségéről is szól. ? Köszönöm mindazt, amit öntől tanulhattunk emberi helytállásból, írói bátorságból, a világgal dacoló művészi őszinteségből ? fordult a kitüntetetthez Áder János.

Rubik Ernőről szólva az államfő emlékeztetett: zseniális találmánya, a Rubik-kocka meghódította az egész világot, olyan csavaros ás bűvös találmány, melynek kitalálásához igazi magyaros észjárásra volt szükség. A kocka nem pusztán játék, hanem olyasmi, ami kreativitásra tanít; ez az egyszerű tárgy szimbolikus jelensége korunknak, egyedülálló szellemi alkotás ? hangsúlyozta Áder János, hozzátéve: Rubik Ernő találmánya nemzedékről nemzedékre százmillióknak nyújt kifogyhatatlan inspirációt szerte a világban.

Kertész Imre világhírű, a legrangosabb nemzetközi irodalmi díjjal is elismert, a totalitárius rendszerben tapasztalt szenvedést megrendítően, páratlan mélységgel ábrázoló írói életműve, valamint jelentős műfordítói tevékenysége elismeréséül vehette át a kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.

Bár a kitüntetettek a helyszínen nem adtak interjút, Kertész Imre a közmédia érdeklődésére ? felesége, Kertész Magda útján ? korábban úgy fogalmazott, hogy a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele. Rubik Ernő a kultúra számos területén, különösen az építészetet és a formatervezést világszerte folyamatosan megihlető Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulója alkalmából, feltalálói, oktatói, valamint tudományos tevékenysége elismeréseként vehette át a Szent István Rendet.

Tisztavatás a Kossuth Lajos téren

Új tisztjeink kardrántása a ParlamentnélCsak elkötelezett, a szakmájukat jól értő, jól kiképzett, fegyelmezett honvédek képesek érdemben tenni a hazájukért ? mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédtisztjelöltek ünnepélyes, augusztus 20-i eskütételén kora délelőtt, a Parlament épülete előtt. A szakadó esőben a miniszter arról beszélt, a világ nem lett sem békésebb, sem kiszámíthatóbb, ma sem tudjuk, mit hoz a jövő. Minden hadseregnek fel kell készülnie.

Közölte: egy évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy egy szomszédos országban polgárháború tör ki, amelyben egy civil utasszállító repülőgép is áldozatul esik. Egy évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy egy újonnan felemelkedő terrorista szervezet felborítja mindazt, amiért a NATO egy évtizeden át dolgozott Irakban. Kitért arra is, hogy régen azt mondták: Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Most az I. Világháború kitörésének 100. évfordulóján a honvédelmi tárca vezetője szerint azt mondjuk: Ha békét akarsz, emlékezz a háborúra! Emlékezni kell a sok áldozatra, a katonák helytállására, bátorságára, hősiességére, a katonai teljesítményre! ? tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter szerint csak megfelelő felszereléssel és fegyverzettel lehet katonai feladatokat végrehajtani s csak elkötelezett, a szakmájukat jól értő, jól kiképzett, fegyelmezett honvédek képesek érdemben tenni a hazájukért. Megjegyezte: tudnunk kell azt is, hogy csak a nemzet által szeretett és az állam által megbecsült honvédség lehet sikeres. Kiemelte: csak az az ország élhet szabadon, csak az a nemzet maradhat meg, amelyik képes gondoskodni a maga védeleméről.

Hende Csaba a 119 leendő honvédnek azt mondta: a nemzet bízik bennetek és ti is bizton számíthattok a magyar államra, szolgáljatok a hazáért mindhalálig! Az egyik legfontosabb biztonsági tényezőnek azt nevezte, ha az emberek értik a katonai biztonság, a honvédelem fogalmát, s hajlandóak áldozatot hozni ezen ügyért. Hende Csaba hozzátette, hogy Magyarországon ezen a téren az elmúlt években javult a helyzet. Ugyanis egyre több fiatal vállal valamilyen módon ? katonai középiskola, honvédelmi kötelék program, az önkéntes tartalékos rendszerhez való csatlakozás ? feladatot a haza védelmében. Egyre többen választják honvédtiszti hivatást, az idén kétszer annyi tisztet avatnak, mint 2011-ben ? mondta a miniszter.

Az idén 119 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, A hazáért mindhalálig! felkiáltással erősítették meg. A tisztavatás programja a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége zenekarának műsorával, majd különleges díszelgő csoportja bemutatójával kezdődött. Ezt követően a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament előtt. Az ünnepségen Áder János államfő, Kövér László házelnök és Hende Csaba hadügyér mellett részt vett a kormány több tagja, valamint jelen voltak közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék. Az ünnepség ideje alatt végig szakadt az eső, ennek ellenére a meghívott vendégek és hozzátartozók mellett számos érdeklődő is végignézte a tisztavatást.

Szóljon hozzá!