ZETApress

hírportál

Döntsenek a talárosok!

Horváth Csaba, MSZPAlkotmánybíróság elé kerül az Önkormányzati törvény módosítása. Miután az MSZP összegyűjtötte a parlamenti képviselők több mint negyedének aláírását, az Alkotmánybíróságtól kéri az Önkormányzati törvény közelmúltban elfogadott, Fővárosi Közgyűlést érintő módosításainak eltörlését.

A parlament június 10-én, kedden a fideszes és a KDNP-s képviselők javaslatára fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, s ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. (A tervezettel kapcsolatos aggályairól Dr. Bárándy Gergely MSZP-s képviselő június 7-én, szombaton tájékoztatott a Jókai utcai Pártházban.) A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője délelőtti sajtótájékoztatón elmondta: a szükséges 50 helyett 57 képviselő, köztük függetlenek, LMP-sek és jobbikosok támogatták a szocialisták kezdeményezését, amelynek célja, hogy a Fővárosi Közgyűlést a Fidesz szándékával ellentétben ne a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerülő politikusok adják. A Fidesz nyílt háborút folytat Budapest ellen, politikai és gazdasági szőnyegbombázást végezve a város érdekei ellen. Azért vált szükségessé az Alkotmánybírósághoz fordulni, mert Áder János köztársasági elnök a Fidesz pártkatonájaként megvédte a Budapest tönkretételéhez hozzájáruló törvénymódosítást ? fogalmazott Horváth Csaba.

Tóth Bertalan országgyűlési frakcióvezető-helyettes szerint az elfogadott módosítás amellett, hogy illetlen módon a választás előtt néhány hónappal változtat a választási szabályokon, kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja. Az MSZP éppen ezért azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy kimondja: az alaptörvénnyel ellentétes az önkormányzati törvénymódosítás Fővárosi Közgyűlést érintő rendelkezése, mivel az alapján a helyi önkormányzati képviselőket nem közvetlenül választanák a fővárosiak ? fejtette ki Tóth Bertalan, aki szerint az is alkotmányba ütköző, hogy a különböző kerületek szavazati súlya között akár ötszörös különbség is tapasztalható.

Horváth Csaba szólt arról is, hogy bár a Fidesz budapesti választási győzelmének bebetonozására készül, nincs olyan matematikai képlet, amely ezt garantálná a kormánypártnak, és reményei szerint a baloldal nyeri majd az őszi voksolást. Sajtóérdeklődésre megerősítette, hogy nem lépett vissza a főpolgármester-jelöltségtől, így a mai napig ő az MSZP jelöltje a posztra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Összefogást a fővárosért! | ZETApress

Szóljon hozzá!