ZETApress

hírportál

FIDESZ javaslat az ingyenes utazásra

A Gyurcsány-kormány első törvényjavaslatainak egyike volt a képviselők közlekedési kedvezményének megszüntetése. Az elmúlt 16 évben a honatyák ingyen utazhattak a tömegközlekedési járműveken. Az Országgyűlés önkorlátozási intézkedése kapcsán ez a kedvezményük megszűnt. Igaz, így is volt helyette más. Mint korábban megszavazták, a fővárosi képviselők a több mint négyszázezer forintos alapilletményük bizonyos százalékát ? a korábbinak talán felét ? kapják meg költségtérítés gyanánt.

Már akkor sem nagyon értettem, hogy miért épp az ingyenes utazási lehetőséget vonják meg a képviselőktől. Ha takarékoskodni akarnának, inkább azt a pluszpénzt kéne megszüntetni, s helyette ingyen utaztatni a szenátorokat a vonatokon és a buszokon. Ha ők is velünk együtt vesztegelnének a lerobbant Combino villamosokon, zsúfolódnának a metrópótló buszokon, talán jobban átéreznék gondjainkat.

Egy Parlament előtt fekvő önálló képviselői indítvány a korábbi kedvezmény visszaállítását kéri. Kovács Ferenc, a FIDESZ sárvári egyéni képviselője a fővárosiaknak az alapilletményük hetven, a vidékieknek az 50-100-150-200 kilométeren belüli, illetve 200 kilométeren túli távolság függvényében 85-100-115-130-145-160 százalékát javasolja továbbra is. Mellette kéri, hogy a közforgalmú tömegközlekedési eszközöket újra ingyen lehessen igénybe venni. A kérést azzal indokolta, hogy Toller László június 19-i autóbalesete is azt bizonyítja, hogy biztonságosabb a képviselőknek a tömegközlekedési járművek igénybevétele.

Korábban már ért szocialista képviselőt súlyos autóbaleset. A Fejér megyei Vancsik Zoltán 2001. augusztus 17-én hunyt el. Búza Attila, Dabas polgármestere, a FIDESZ országgyűlése képviselője tíz hónappal korábban hunyt el autóbalesetben, amikor a Parlamentből egy testületi ülésre sietett haza. A javaslatban most már csak azt nem értjük, hogy aki ezután majd ingyen utazhatna, annak minek a többszázezer forintos költségtérítés? Ha ezt is megszüntetnék, minden képviselő a tömegközlekedési járműveket választaná.

Szóljon hozzá!