ZETApress

hírportál

Megint nyert a Fidesz-KDNP

EP-választásTegnap este 7 órakor bezártak szavazófülkéink, s a 30%-nál alacsonyabb részvételi arány miatt fél 10-re már az eredmény is megszületett. A 28 Európai Uniós ország közül utoljára az olaszok zártak, az NVI így csak 23 órakor hozhatta nyilvánosságra az adatokat. Több országban már szombaton, sőt csütörtök-pénteken leszavaztak, így ők várhatták legtovább az eredményeket.

A vasárnapi Európai parlamenti (EP) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után a 21 magyar mandátum több mint felét az április 6-án is győztes Fidesz-KDNP szerezte. A 12 fő névsor szerint: Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gál Kinga, Gyürk András, Hölvényi György, Dr. Kósa Ádám, Pelczné Gáll Ildikó, Schöpflin György, Szájer József és Tőkés László. További öt párt 1-1-2-2-3 helyet szerzett, az SMS és a Haza Nem Eladó mandátum nélkül maradt.

Az öt pártból a Jobbik Magyarországért 3 fő: Balczó Zoltán, Kovács Béla és Dr. Morvai Krisztina, MSZP 2 fő: Dr. Szanyi Tibor és Dr. Ujhelyi István, Demokratikus Koalíció 2 fő: Gyurcsány Ferenc és Dr. Molnár Csaba, Együtt-PM 1 fő: Bajnai Gordon, LMP 1 fő: Meszerics Tamás utazhat. A teljes körű eredményeket az NVI várhatóan május 29-én, csütörtökön teszi közzé, miután Magyarország külképviseleteiről az utolsó szavazóurnák is beérkeztek és megszámlálták a bennük lévő voksokat. Mesterházi Attila pártelnök az eredményhirdetés után felajánlotta lemondását a választmánynak, a Hogyan tovább? 31-én, szombaton derül ki az MSZP-ben.

Reggelre kiderült, hogy a Bajnai Gordon előzetes ígéretéhez híven nem utazik Brüsszelbe, helyét Jávor Benedeknek adja át. Nem tudni még, hogy marad-e az Országgyűlésben, vagy erről is lemond. Gyurcsány Ferenc, Dr. Molnár Csaba és Balczó Zoltán is tagja a Magyar Parlamentnek, így ha az Európai Parlamentbe mennek, az itthoni, ha maradnak, ottani helyükről kell lemondaniuk. Balczónál még külön érdekesség, hogy 2010-ben az EP-ből jött haza az Országgyűlés alelnöki székébe, s Kovács Béla váltotta őt odakinn, most viszont egykori váltótársa is mandátumot szerzett az EP-be.

Az Európai Bizottság elnökét mostantól nem az Európai Tanács ? az uniós állam- és kormányfők testülete ? hanem az Európai Parlament választja meg. A 751 fős testületben a néppártiaké lesz a legerősebb frakció, őket a szocialisták és a liberálisok követik, pontos létszámuk hét közepére várható. Addigra talán a belpolitikánkról is kiderül valami, s miniszterei személyéről is kiszivárogtat valamit Orbán Viktor. Ígérete szerint kormánya június 6-án, pénteken teszi le a hivatali esküt, s 15-ig már az új államtitkárok is elfoglalják hivatalaikat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Örülhet az LMP | ZETApress

Szóljon hozzá!