ZETApress

hírportál

Kit fájdít meg Bajnai?

Bajnai GordonFájni fog! ? jelentette be a hétvégén Bajnai Gordon, amikor az Együtt PM Szövetség országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutatta a fővárosban. Azóta is folyik a vita kire gondolt arra az esetre, ha megnyernék a 2014-es választásokat, s újra ő lenne a miniszterelnök.

Fájni fog az adócsalóknak és fájni fog a magas jövedelműeknek ? magyarázzák azóta is politikai szövetségesei. Szerintük a 2009-10-es kormányfő arra utalhatott, hogy megszüntetik az egykulcsos áfát, így újra a progresszív adózást vezetnék be. A jobboldal ezzel szemben úgy véli, hogy kormányfői ténykedése nem csak a gazdagokat, de a szegényeket is sújtaná.

A baloldali kormány elvette a 13. havi bért, a nyugdíjat, megcsonkította a gázár-kompenzációt, befagyasztotta a családi pótlékot; megszüntették a lakástámogatást, ezzel devizahitelbe hajszolták a családokat, csökkentették a gyes, a gyed, a táppénz időtartamát ? emlékeztetnek a 2002-2010 közötti időszakra. A baloldali kormány több alkalommal megemelte a rezsiköltségeket, emellett nőtt a munkanélküliség, 7% volt a költségvetési hiány, zuhant a gazdaság teljesítménye, az IMF-hitel felvételével brutálisan megugrott az államadósság.

Bajnai korábban arról is beszélt, hogy a minimálbért és a nyugdíjakat a jelenlegi összeg 2/3-ára kéne csökkenteni. Ha kormányra kerülve meglépné, nagyon sok embernek okozna fájdalmat. Azt se felejtsük el, hogy miniszterelnökként előbbre hozta a Gyurcsány által tervezett nyugdíjkorhatár-emelés kezdetét, mellyel az ’50-es években ? a Ratkó-korszakban ? születetteknek kell egy-két évvel tovább dolgozniuk a Gyurcsány-féle változatnál. S mivel a nagyszülők így csak később tudnak nyugdíjasként gyermekeik és unokáik segítségére lenni, a három generációs családoknak is fájdalmat okozott.

Bajnaiék a Gyurcsány-vezette DK-val sem akarnak szövetséget kötni. A volt kormányfőnek eszébe sem jut, hogy a Gyurcsány-kormányban két tárca élén is állt, hiszen a hála nem politikai kategória. Csak az MSZP-vel képzeli el a koalíciót, holott a szocialistáknál néhányan újra Gyurcsány felé kacsintgatnak. Kovács László és Lendvay Ildikó, az MSZP korábbi elnökei immár elnöki tanácsadóként ugyanőt és pártját ajánlják Mesterházy Attilának. A pártelnöknél egyelőre süket fülekre találnak, aki szerint nem a sajtóban kellene üzenni, hanem zárt ajtók mögött tanácsokat osztogatni. Ha Mesterházy komolyan is gondolja ezt, minek beszélt a Vének Tanácsa megalakításáról? S ha valóban megújult az MSZP, miért a múlt prominenseitől vár tanácsokat!?

Szóljon hozzá!