ZETApress

hírportál

Elszalasztott esélyek

Elszalasztott lehetőségek címmel jelent meg Kéri László és Szabó Andrea legújabb kötete. Kéri László huszadik munkája az elmúlt 16 év parlamenti vitanapjait dolgozza fel. A ma délelőtti könyvbemutatón Mandúr László, a Parlament alelnöke mutatta be a kötetet.

A vitanapok ötlete Tölgyesi Pétertől származott 1990. szeptemberében. Az akkor még szabaddemokrata képviselő az ellenzék érdekében javasolt havi rendszerességgel olyan parlamenti beszélgetést, ahol nem a törvényalkotási kényszer hajtja a képviselőket, hanem meg tudják beszélni egymással a gondokat.

Tölgyesi ötletét kezdetben mindenki támogatta, de egy hónappal később már csak rendkívüli esetekre akarták korlátozni. Az első ciklusban végül is csak öt vitanapot tartottak. A második ciklus MSZP-SZDSZ kétharmados többsége vette csak bele a Házszabályba a vitanap lehetőségét.

Az 1994. és ?98. közötti időszakot az útkeresés jellemezte. Akkor 13 vitanap zajlott, ?98. és 2002. között pedig 15. A legtöbb vitanap az elmúlt ciklusban történt, szám szerint 22, így összesen 55 vitanap volt az elmúlt 16 évben. A következő kettőre holnap délelőtt és délután kerül sor. Ez érdekes újítás lesz, hiszen egy napon fognak két vitanapot tartani.

A 27 éves átlagéletkorú szerzők Kéri László tanítványai. A politológus több éven át készült a könyv megalkotására, de mindig közbejött valami. Amikor lehetőséget kapott, egy hét alatt bízta meg a szerzőket a munkával. A fiatal kutatók hét témakörre bontották az 55 vitanapot, s eszerint dolgozták fel azokat.

Az elmúlt négy ciklusban 14 vitanap szociálpolitikai, 9 a kormányt és 8 a gazdaságot értékelő, 6 egészségügyi, 8 külpolitikai és 4 agrár témájú volt. További 6 vitanap az Európai Unióba való csatlakozásunkkal volt kapcsolatos. A Házszabály szerint egy ciklusban egy képviselő csak két alkalommal kezdeményezheti a vitanap összehívását, így ez bizonyos fokig a vitanapok számát is meghatározza.

A szerkesztő a könyvben javaslatot is tesz a vitanapok megreformálására. Szeretné, hogy a továbbiakban a társadalmi szervezetek szereplői is felszólalhassanak azokon. Jelenleg erre csak a nyílt napokon van erre lehetőségük, akkor mondhatják el a Felsőházi teremben ötleteiket a Parlament illetékeseinek. Az ötletet az alelnök is megfontolandónak tartja, de a Házszabály módosításához, az Alsóházi terembeli felszólalás lehetőségéhez kétharmados támogatás kell.

Szóljon hozzá!