ZETApress

hírportál

Ellenzéki kézfogás

Ellenzéki kézfogásMegállapodott az MSZP választmánya Bajnai Gordonnal, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetőjével arról, hogy a jövő évi választáson választókerületenként egy közös jelöltnek kell indulnia a Fidesszel szemben. Mesterházy Attila MSZP-elnök elmondta, egyetértettek abban, hogy a kormányváltás nemzeti érdek, az ellenzék választási győzelmének feltétele pedig az összefogás.

Megállapodtak, hogy a parlamenti választásig hátralévő egy évben az MSZP és az Együtt-PM Szövetség egymással egyeztetve állít jelölteket és kampányol az időközi választásokon, illetve arról, hogy önálló politikai akcióikkal nem gyengítik a másikat, nem egymás rovására építik a szervezetüket, toborozzák tagjaikat, választják ki jelöltjeiket ? tudtuk meg a mai tanácskozás szünetében.

A választmányi ülésen többen felrótták Bajnainak, hogy az Együtt-PM szavazóinak jelentős része a szocialistáktól jött, és jelezték, nem volna jó, ha az új párt az MSZP-szervezetek kárára próbálna megerősödni. A volt kormányfő válaszul elmondta: miniszterelnökként az MSZP-vel közösen tudták kivezetni Magyarországot a gazdasági válságból. 2014 után megint erre lesz szükség, de látni kell, hogy a válság sokkal nagyobb, ezért széles és erős összefogás kell, ebben pedig megkerülhetetlenek a szocialisták. Megállapodtak egy forródrót létrehozásáról, hogy a jövőben azonnal reagálni tudjanak, ha bárki viszályt szítana a két szervezet között.

Hétfőn kezdett öthetes országjárásuk végeztével készen állnak arra, hogy programegyeztetéseket kezdjenek az MSZP-vel. Továbbra is úgy látják, először a két legnagyobb támogatottságú pártnak kell egyezséget kötnie, s csak ezután döntik el, hogy az általa szorgalmazott széles ellenzéki összefogásnak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is része lehet-e. A jogállamiság ügyében a DK-t is partnernek tartják, így ? mint korábban közölték ? a három párt közösen hoz létre egy alternatív választási bizottságot, ahová az LMP-t is várják.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke elmondta: vannak ügyek, amikor a DK-val is konzultálnak, de úgy gondolják, a tárgyalások megkezdésének akkor van értelme, ha az Együtt 2014 is ott ül az asztalnál, az erős ellenzéki összefogás kulcsa ugyanis a két párt megállapodása. ? Mindenki más ehhez még hozzá tud tenni, de alapvetően az a kérdés, hogy az MSZP és az Együtt 2014 hogyan tud megállapodni ? jelentette ki a pártelnök. ? A miniszterelnök-jelölés nem került szóba ? mondta Bajnai Gordon, aki arról is beszámolt, hogy meghívta Mesterházy Attilát és Botka Lászlót, az MSZP-választmány elnökét az Együtt-PM elnökségi ülésére.

Bajnai Gordont azután hívta meg Mesterházy Attila az MSZP választmányi ülésére, hogy a volt kormányfő jelezte, szívesen részt venne a tanácskozáson, hogy személyesen érveljen az általa javasolt tárgyalási menetrend mellett. Bajnai még múlt pénteken kezdeményezte: az MSZP elnöke által korábban javasolt év végi ? jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már júniusban kezdjenek tárgyalásokat, és ősszel kössenek egyezséget. Mesterházy Attila válaszul érkező javaslatát ? hogy ne várjanak még két hónapot, hanem azonnal kezdődjenek megbeszélések az MSZP, az Együtt-PM Szövetség és a Demokratikus Koalíció között ? viszont azzal hárította el, hogy a tárgyalások megkezdése előtt felhatalmazást kell kérniük a választóiktól a programra, amely a választási szövetség alapja lehet.

Szóljon hozzá!