ZETApress

hírportál

Tisztességes magatartást!

Sólyom László köztársasági elnök a társasházi törvényhez hasonlóan a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt sem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét ? tudatta az elnöki Sajtóiroda.

A visszaküldött törvény bizonyos kereskedői magatartásokat tisztességtelennek minősít, és ezekhez a magatartásokhoz polgári jogi és közigazgatási jogi szankciókat fűz. A köztársasági elnök álláspontja szerint az Országgyűlés joga annak eldöntése, sajátos tisztességtelen piaci magatartások visszaszorítása érdekében szükség van-e külön törvényhozásra. Ugyanakkor az államfő a meghozott törvénnyel nem értett egyet, mert az előkészítetlen, átgondolatlan, szövege jogi ellentmondásokkal terhelt, kitűzött céljai elérésére pedig nagy valószínűséggel alkalmatlan.

Sólyom László levelében külön felhívta a figyelmet arra, hogy bár a törvény leginkább a magyarországi élelmiszer-beszállítókat kívánná védeni, hatása mégis az lehet, hogy a kereskedők a magyar helyett külföldi forrásból szerzik be az élelmiszereket. Az államfő házelnöknek szóló levele, melyben érveit részletesen kifejti, megtalálható a KEH honlapján.

Szóljon hozzá!